81 ilde lastik yakılarak elektrik üretilmesinin önünü açan ve çevre düşmanı maddeler içerdiği kaygısıyla kamuoyunda tepki çeken Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi gündemden düşmüyor. Düzce’den sorumlu CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın teklifin meclisten geçmemesi için yaptığı sert muhalefet sırasında ‘Sesleri çıkmıyor!’ diyerek tepki gösterdiği Düzce milletvekillerinden MHP’li Ümit Yılmaz, bugün parti binasında kameraların karşısına geçerek, süreci değerlendirdi.

“Bizim beyanımız üzerine görüşmeler başladı”

15 gün önce atık lastiklerin yakılması ile alakalı sosyal medya ile yazılı ve görsel medyada haberler çıkmaya başladığını kaydeden Milletvekili Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz de bu konuyu takip ediyorduk. Teklif, Plan ve Bütçe Komisyonu’na geçen hafta salı günü geldi. Salı günü genel kurula gelir gelmez 238 sıra sayılı birçok kanunda değişiklik ön gören Torba Kanun Teklifi metnini aldık ve incelediğimiz zaman 13. maddede bu konuya rastladık. Biz tabii buradaki kanun teklifini alır almaz bu biokütle tanımında geçen atık lastikler kısmının, Düzce kamuoyunda son günlerde konuşulduğunu bildiğimiz için grup başkan vekilimize ben derhal kanun metnini götürdüm. Dedim ki, ‘bu atık lastikler konusu ile ilgili irite edici bir durum, bunu AK Parti Grup Başkan Vekili ve AK Partililer ile görüşülerek tekliften çıkartılmasını istiyoruz’ diye beyan ettik. Bizim beyanımız üzerine görüşmeler başladı.”

“Fahri ağabeye gittim, ‘Bu atık lastikler konusunu tekliften çıkartalım’ dedim”

Düzce kamuoyunda büyük tepkiye neden olan lastik yakma tesislerinin önünü açan düzenleme hakkında AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır ile de bir görüşme yaptığını kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fahri ağabey biliyorsunuz komisyonda başkan vekiliydi. Ben Fahri ağabeye gittim ve ‘Fahri ağabey, burada geçen atık lastikler konusunu sen de takip ediyorsundur. Bu kısım irite edici, bunu tekliften çıkartalım’ dedim. Yanında bulunan bakan yardımcısıydı. Bir ona soralım dedi. Aynısını ona da ifade ettiğim zaman dedi ki, ‘Bu artık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünlerle alakalı bir durum. Bu eski kanunda da geçiyor’ dedi. Ben tabii eski kanunu incelememiştim o güne kadar. Ben de ‘Eski kanunda geçiyorsa zaten tekrar tanımlamanın bir alakası yok’ dedim. O zaman bunu çıkartalım diye kendilerine ifade ettim. Baktım bir ses seda yok, ben de meclisten bu konu ile ilgili 1 dakikalık bir konuşma yaptım. Ben konuşmayı yapına AK Parti Grup Başkan Vekili Sayın Bülent Turan ‘Biz o değişiklik teklifini zaten önerdik. Biz biokütle tanımından atık lastiklerin işlenmesi sonucu elde edilen ürünleri çıkarttık’ ifadesinde bulundu. Ondan sonra beni tekrar çağırdılar ve değişiklik teklifini değiştireceklerini söylediler ve çıkarttılar.”

“Düzce’de böyle bir şey yapılamaz, yapılmasına müsaade edilemez’ dedik”

Bu gelişmeler yaşanırken, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın “Düzce milletvekilleri Düzce kamuoyunun sorunlarıyla ilgilenmiyor, sorunlara kulak tıkıyor.” yönünde paylaşımlar yaptığını kaydeden Milletvekili Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu konunun kendisinin dahli ile değiştirildiğine yönelik bir algı oluşturmaya çalıştı. Biz de ilgili sosyal medyadaki mesajları paylaştık. Bize karşı olan ithamlarını da cevaplamaya çalıştık. Tabii bunları cevaplarken biz Sayın Tanal’ın bizimle ilgili söylemiş olduğu gri gibi bir takım rencide edici siyasi nezaketten uzak sözlerine karşılık, biz de kendisinin geçmiş dönemdeki hal ve hareketleri ile ilgili bir takım paylaşımlar yaptık. Tabii olay büyümeye başlayınca 5 bin 3 yüz 46 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Elektrik Üretimi Amaçlı Kullanımına ait olan kanun teklifini kanuna açtık. Önceki dönem kanun teklifi de elimizde. İlk hali 2015’te çıkmış bu kanunun ve 2016 yılında, atık lastikler kısmı kanuna eklenmiş. Biz bu konu ile ilgili çalışmalarımıza devam ederken, son 72’şer saatlik yani o görüşmemizden sonraki 6 günün Düzce’nin hava kirlilik raporlarını da bakan yardımcımıza sunduk. Dedik ki; ‘Düzce’de böyle bir şey yapılamaz, yapılmasına müsaade edilemez, çünkü Düzce’nin hava kirlilik değerleri son derece tehlikeli bir sınıra gelmiştir.’ şeklinde ifadelerde bulunduk.”

“Türkiye’de her sene 300 bin ton atık lastik ortaya çıkıyor”

“Çevre kanununa göre atık lastiklerin yakılmasına kesinlikle ve kesinlikle müsaade edilmiyor.” diyen MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, şunları kaydetti:

“Türkiye’de her sene 300 bin ton atık lastik ortaya çıkıyor. Bu 300 bin ton atık lastiğin 260 bin tonu yakılarak imha ediliyor. Bunların yüzde 80 – 90’ı mevcut çimento fabrikalarında yakılarak imha ediliyor. Bu kanunla verilen teşvik, atık lastiklerin profiz yöntemiyle geriye kazanılmasına yönelik. Bunlar çevreye zarar vermeyecek şekilde atık mamullerden üretilen yakıt haline getirilmesi için teşvik veriyoruz. Yani bu atık lastikler doğrudan çimento fabrikalarının fırınlarında yanmasın, bilakis sanayiye geri kazanılması yapılsın ve çevreyi kirletmesin, bu kazanımı sağlarken de çevreyi kirletmeyecek şekilde yakıt haline getirilebilecek kısmı da yine kullanılsın. Buradaki amaç bu.”  

“Genel kurulda bunlar görüşülürken Sayın Tanal hiç yoktu”

Bu konunun üzerine giderek geçmişe yönelik araştırmalar da yaptıklarını ifade eden Yılmaz, “2016 yılında bu kanun görüşülürken, meclisteki siyasi partilerin ne dedikleri ile ilgili de araştırma yaptık. Çünkü bu konu 2016 yılında mecliste görüşülmüş ve aynı yıl içerisinde yasalaşmış. Grupların ne dedikleri ile ilgili tutanakları çıkarttık. Bu konuda bizim ile ilgili iddiada bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, işin ilginç tarafı o hafta meclise gelmemiş. Ondan önceki hafta da genel kurula hiç uğramadı. Yani genel kurulda bunlar görüşülürken Sayın Tanal hiç yoktu.

Yılmaz’dan düzeltme
Öte yandan toplantı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, konuşmalarına yönelik bir düzeltme yapan Milletvekili Yılmaz, 2016 yılında 5346 sayılı yenilenebilir enerji kanununun üzerinde görüşme yapılırken CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın TBMM Genel Kurulu’nda olmadığı ifadesini, 18-19 Kasım 2020 tarihinde 238 sıra Sayılı kanun teklifinde geçen Yenilenebilir Enerji Kanunun üzerine görüşmeler yapılırken Tanal’ın TBMM Genel Kurulu’nda olmadığı şeklinde düzeltti.

HABER: Savaş ARI