YSK'nın, yerel seçimlerde vatandaşların, TC kimlik numarası taşıyan mühürlü ve imzalı ''nüfus kayıt örneğinin aslını'', üzerinde TC kimlik numarası olmayan resmi belgeyle ibraz etmeleri halinde de oy kullanabileceklerine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

YSK tarafından oy çokluğuyla alınan kararda, YSK Başkanlığı'na Demokrat Parti, Demokratik Türkiye Partisi ve Saadet Partisi genel başkanlıkları tarafından verilen yazılarda, toplumun büyük bir kesiminin nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası bulunmadığının, seçim günü olan 29 Marta kadar alınmasına da imkan olmadığı, bazı seçmenlerin oy kullanamayacak duruma gelmesi sebebiyle diğer belgelerle de oy kullanılmasına izin verilmesi yönünde taleplerde bulunulduğu belirtildi.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 87. maddesinin, ''sandık seçmen listesinde yazılı seçmenin kimliğinin, nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve TC kimlik numarasını taşıyan resmi belgelerle belirleneceğini'' öngördüğünün kaydedildiği kararda, belediyeler ile köy ve mahalle muhtarlıklarınca tanzim ve tasdik edilen kimlik belgelerinin de geçerli olmadığı ifade edildi.

Genelge uyarınca da TC kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi gibi kimliğinin tereddütsüz ortaya koyan resmi nitelikteki belgelerden birini göstermeyen seçmenin oy kullanamayacağının anımsatıldığı kararda şöyle denildi:

''Ancak son günlerde yazılı ve görsel basında yer alan haberler ve yetkili seçim kurulları ile siyasi partilerimizin başvurularından, TC kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı verilmesi işlemlerinin uzun zaman alması ve nüfus müdürlüklerinde oluşan yığılmalar nedeniyle yaklaşan seçim tarihine kadar yeni nüfus cüzdanlarını alamayacakları ve Anayasa'nın 67. maddesinde öngörülen oy kullanma haklarını kullanamayacakları anlaşılmıştır. “