Darbe girişimi davaları için hazırlanan iddianame, mütalaa ve gerekçeli kararlardan derlenen bilgilere göre; AK Parti'nin 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde yüzde 49 oy oranıyla yeniden iktidara gelmesi, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün paniklemesine neden oldu.

Zira yeniden tek başına iktidara gelen hükümetin, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarıyla FETÖ'cü askerleri tasfiye edeceğini bilen örgütün beyin takımı, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, aralarında generallerin de olduğu örgüt mensubu askerlere yönelik gözaltı kararıyla sarsılmıştı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yanı sıra teşkilatın üst düzey görevlilerinin ifadeye çağrılması, 17/25 Aralık soruşturmaları ve MİT tırlarının durdurulması gibi kumpaslarla hükümete geri adım attıramayacağını anlayan FETÖ, son çare olarak darbe yapmaya karar verdi.

Örgüt elebaşı Fetullah Gülen, 19 Mart 2016'da hâkî cübbesiyle kamera karşısına geçerek, "Antrparantez umum adına konuşuyorum. Kapadokya sakinleri, oradaki serkarlar adına konuşuyorum." ifadelerinin de yer aldığı konuşmasını yaptı.

Gülen'in "Kapadokya sakinleri" dediği kitle, darbe girişimini yapacak örgüt mensubu askerlerdi.

Elebaşının bu talimatının ardından darbeyi örgüt mensubu askerlerle birlikte Akıncı Üssü'nde yönetecek üst düzey mahrem imamlar Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek ve Harun Biniş, darbeye hazırlık kapsamında yurt dışı seyahatlerine başladı.

Girişimden 4 gün önce son kez aynı uçakla ABD'ye giden Öksüz ve Batmaz, darbe planını Gülen'e onaylattı.

Ankara'daki ihanet toplantıları

Gülen'in çağrısından sonra Türkiye'nin dört bir tarafındaki örgüt mensubu asker ve onlardan sorumlu mahrem imamlar, darbe toplantılarına başladı. Girişimden bir gün önce, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kavşağı'nı bombalayan eski pilot üsteğmen Müslim Macit, Emniyet Havacılık Dairesi Başkanlığını vuran eski pilot Üsteğmen Mehmet Çetin Kaplan ile Ankara semalarında alçak uçuş yapan eski pilot Üsteğmen Âdem Kırcı, 15 Temmuz gecesi ilk alçaktan uçuşu yapan ve darbeci pilotlara bombalanacak noktaların bilgisini aktaran eski kurmay Binbaşı Mehmet Fatih Çavur'un evinde bir araya geldi.

Pilotlara, "Cemaatten olduğunuzu biliyorum." diyen Çavur, "Siz, bugüne kadar bunlar için yetiştirildiniz. Verdiğimiz emeğin karşılığını ödeyeceksiniz. Ben bugüne kadar savaşvari günler olmasını bekliyordum." dedikten darbe gecesi yapılacakları aktardı. Saat 03.00'te darbenin başlayacağı bilgisini alan söz konusu darbeciler, aralarında görev dağılımı yaptı.

İstanbul'daki darbe hazırlıkları

Darbe hazırlıklarının bir diğer adresi, 99 kişinin şehit edildiği İstanbul'du.

Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ve Hava Harp Okulu, darbecilerin toplantılarına ev sahipliği yaptı. Darbeciler, İstanbul'daki ilk toplantıyı Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda 12-13-14 Temmuz 2016'da yaptı. İstanbul haritası üzerinde 15 Temmuz akşamı kritik kurum ve ulaşım yollarının nasıl işgal edileceğini birlik komutanlarına anlattıktan sonra görev dağılımı yapıldı.

Buna göre Kuleli Askerî Lisesi köprü ayaklarını 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı Üsküdar Çevik Kuvvet, Türk Telekom Genel Merkezi'ni, TEM ve E-5 bağlantı yollarının birini Samandıra’daki Motorlu Alay Komutanlığı diğerini ise Piyade Okul Komutanlığı kontrol edecekti. Toplantılarda AKOM, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi, TRT Harbiye Radyo binası ve TRT Ulus binası ile Taksim Meydanı işgali için Hasdal 6. Motorlu Piyade Alayı askerlerinin kullanılması kararlaştırıldı.

Anadolu'daki darbe hazırlıkları

FETÖ, Ankara ve İstanbul'un yanı sıra Edirne, Denizli, Isparta ve İzmir'de de darbe hazırlıkları yaptı.

Sözde atama listesinde Edirne sıkıyönetim komutanı olarak atanan eski 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, ihanet girişiminden bir gün önce Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde, firari Albay Uzay Şahin ve Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu ile tugay komutanlığının resmi konutunda buluştu.

Ardından Edirne'ye dönen Arı, 15 Temmuz akşamı için yapılan görev dağılımını eski 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak'a aktardı ve saat 03.00'te harekete geçileceğini söyledi. Hazırlıkları bu şekilde tamamlayan FETÖ, 15 Temmuz akşamı ihanet girişimine kalkıştı. Savaş jetlerin alçaktan uçmasıyla başlayan darbe girişimi, canı pahasına direnen halkın zaferiyle sonuçlandı.

Türkiye'nin, o karanlık gecede aydınlığa çıkması için mücadele eden sivil, polis ve askerlerden 150'si Ankara'da, 99'u İstanbul'da, 2'si Muğla'da şehadete yürüdü.  (AA)