Felaketlerle geçen 2020 yılı ekonomiyi de derinden vurdu. Alınan kısıtlama ve tedbir kararları nedeniyle birçok esnaf türünün kazancı düştü, pek çoğu da iş yapamaz hale geldi. Öte yandan dolar ve eurodaki yükseliş nedeniyle artan enflasyondan dolayı vatandaşın cebindeki para da eridikçe eridi.

Tablo böyleyken 2021 yılında uygulanacak olan asgari ücret de belli oldu. 2020 yılında 2 bin 324 TL olarak uygulanan asgari ücret, yüzde 21.56 oranında zamla birlikte 2 bin 825 TL’ye yükseltildi. Açıklanan yeni asgari ücret Asgari Ücret Komisyonu’nda masada olan işçi temsilcileri ve muhalefet partileri olmak üzere birçok kesim tarafından beğenilmedi.

Yeni yılla birlikte zam yapılan tek şey asgari ücret olmadı. Hem esnafın hem de vatandaşın ekonomik açıdan zor zamanlar geçtiği bugünlerde yeni yılın gelmesiyle birlikte Türkiye, 1 Ocak 2020 sabahına birçok alanda yapılan yeni zamlarla uyandı.

MTV VE EHLİYET HARCINA YÜZDE 9.11 ZAM YAPILDI

İlk olarak araç sahipleri tarafından her yıl iki taksitle ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne yüzde 9.11 artış yapıldı. Bina, arazi ve arsalar için her yıl ödenmek zorunda olan emlak vergisi için 2021'de geçerli olacak zam oranı da yüzde 4.55 olarak belirlendi. Yeni yılda pasaport ve ehliyet dahil bazı vergi ve harç tutarlarında da yüzde 9,11 oranında artışa gidildi.

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ ZAMMI DA AÇIKLANDI

Öte yandan yılın ilk günü Resmi Gazete'de yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kararıyla elektriğe de yüzde 6 zam yapıldığı duyuruldu. Bir zam haberi de doğal gazdan geldi. BOTAŞ doğal gaz tariflerinde düzenlemeye giderek Aralık'ta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için yeni tarifeyi 1264 lira olarak açıkladı.

OTOYOL VE KÖPRÜLERE YÜZDE 26 ZAM

Yeni yılla birlikte Karayolları Genel Müdürlüğü, otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerine de zam yapıldığını duyurdu. Fiyatlar araç sınıflarına göre değişirken, zam oranı ortalamada yaklaşık yüzde 26 oldu.

DÜZCE’DE SUDA ZAMLI TARİFE DE BUGÜN BAŞLADI

Tüm Türkiye’yi ilgilendiren bu kalemlerin dışında Düzceliler için suda zamlı tarife de bugün itibariyle başladı. Geçtiğimiz kasım ayında Düzce Belediye Meclisi’nde görüşülen suya yüzde 22 oranında zam yapılmasını öngören teklif muhalefet partili üyelerin tüm itirazlarına rağmen AK Partili üyeler tarafından kabul edilmişti.

“KAŞIKLA VERDİLER KEPÇEYLE ALIYORLAR”

Cüzdanındaki parayla bir ayı geçirmenin hesabını yapan Düzceliler, yapılan tüm bu zamlara tepki gösterdi. Öncü Haber’in resmi Facebook sayfasına yazan vatandaşlar yapılan zamlar için “kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar” yorumu yaptı.

İşte O Yorumlar:

“Bunlar hep CEHAPE’nin ve dış güçlerin işi. Yoksa reisimiz zam yapmıyor hamdolsun”

“Yeni yılda zam geldi ama ücretsiz izinler ne olacak? Hemen elektriğe zam. Hiç düşünce yok. Verdiklerini fazlasıyla alıyorlar. Çekilen sıkıntıdan haberleri yok kendileri keyif yaparken.”

“Asgari ücrette yapılan zam daha vatandaşın cebine girmeden zam gelsin. Allahım tez zamanda bu düzeni zihniyeti başımızdan def eyle bu cuma gününün huyu suyu hürmetine”

“Kepçeyle verdi kaşıkla geri alıyor. Olan gene vatandaşa oldu. Tuzu kuru olana bir şey yok”

“Zaten şaşırmadık biz biliyorduk. 2021 güzel gelecek zamları. Allah sonumuzu hayretsin. Olacağı buydu zaten”

“Zamlarla yaşamaya alıştık onun için şaşırmadım hiç”

“Halkının beyin ayarlarıyla oynayanlar tez zamanda gitsin artık. Bu ne oyun mu oynuyorsunuz milletle. 1 ver 5 al adalet mi bu? Yazık.”

“Hey maşallah. Ne beklerdik ki? Çeyrek altın vereceklerini mi? Normal karşılıyoruz bunları artık.”

“Doğalgaz bulduk ama zam geliyor. Yalan dolan mıydı o haberler? Bir de şubat ayına kadar böyle sonra tekrar zam yapılacak”

“Daha dur yeni başladık. Suya, elektriğe, doğalgaza, vergiye olsun. 10 kat yapsınlar. Yol yaptılar yol. Hastane yaptılar, gidin yolda hastanede yatın”

“Kaşıkla verdikleri asgari ücreti kepçeyle alırlar geri. Şaşırmadık hiç. Vay vatandaşın haline vay ki vay…”

“Diyecek bir şey yok. Beklenen gün geldi. Hadi hayırlısı. E ne olacaktı ya? O 500 TL’yi yiyecek mi zannetti millet? Durmak yok yola devam.”

“E zaten 3 kuruş zam yapıldı asgari ücrete. Herkes elini cebimize atar”

“Hiç şaşırmadık valla bu daha başlangıç.”

HABER: Mehmet GÜNESEN