Fındık konusunda yaşanan sıkıntılara bir yenisi daha eklendi. Fındıkların toplandığı Toprak Mahsulleri Ofisi,1.5 milyar dolarlık zarar etti. Ciddi boyuttaki bu zararın önüne geçmek için ise Hazine devreye giriyor. Hazine bu amaçla iç borçlanma senedi ihraç edecek ve karşılığında sağlanan geliri Ofis’e aktaracak. TMO da bu parayla fındık üreticisinin alacağını ödeyecek. Ofis’in elinde halen 650 bin tonluk fındık stoku bulunuyor.

Bu yıl fındıkta rekoltenin beklenenden daha fazla olması sebebiyle TMO, ödeme güçlüğüyle karşı karşıya kaldı. Elde kalan ürünü satamayan Ofis, üreticiye borcunu ödemek için uluslararası piyasada kredi arayışına girdi. Ancak buradan da beklenen sonucu elde edemedi. Son çare olarak Hazine’nin kapısı çalındı. Önceki hafta Meclis’te kabul edilen torba kanuna, TMO’nun fındık zararının Hazine tarafından üstlenilmesini öngören bir madde de eklendi. Böylece fındık fazlasından doğan zararı Hazine üstlenecek.

Hükümet, 2005 yılında Fiskobirlik’in üreticiye borcunu ödeyememesi sebebiyle fındıkta yaşanan krizin ardından TMO’yu devreye sokmuştu. O tarihe kadar Fiskobirlik tarafından yapılan müdahale alımlarını bundan sonra Ofis yapmaya başladı. Müdahale alımları ile piyasada fındık fiyatlarının düşmesi önleniyor. Ancak bu durum, her yıl ciddi miktarda görev zararlarına yol açıyor. Fındık alımlarının Hazine'nin sağlayacağı gelirle karşılanacağı bilinirken paraların ne zaman ödenmeye başlayacağı ise bilinmiyor.