Birleşmiş Milletlere bağlı tüm ülkelerde, engellilerin topluma kazandırılması, insan hakların tam ve eşit ölçüde tüm insanların yararlanması amacıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak ilan edilmiştir. Bugün de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması nedeniyle Düzce Valisi Zülkif Dağlı ve Düzce Üniversitesi Rektörlüğü birer mesaj yayınlayarak günün anlam ve önemine vurguda bulundu.

“Önce zihinlerimizdeki engelleri ortadan kaldırmalıyız”
Düzce Valisi Zülkif Dağlı mesajında; “Ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli kriterlerden birisi, engellilere yönelik sunulan hizmetler ile engellilerin toplumsal hayata daha fazla katılımını sağlama konusundaki başarısıdır. Bireylerin tek başına sağlamakta yetersiz kaldığı ihtiyaçlarını karşılamak, gereken dayanışmayı sağlamak, engellilerin her alanda hayatlarını kolaylaştırıcı tedbirleri almak  ve toplumsal hayata etkin katılımlarını sağlamak devletin ve yerel yönetimlerin en temel görevleri arasındadır. Gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılmış, umuma açık hizmet veren her türlü yapılara engellilerin daha kolay ulaşabilmesi için erişebilirlik zorunlu hale getirilmiştir.

Toplumdaki her birey hayat süreci içerisinde engelli olabilir. Önemli olan engelli vatandaşlarımızla ilgili önce zihinlerimizdeki engelleri ortadan kaldırmalıyız. 

Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak Ülkemizde son yıllarda engelli bireylerin ve ailelerinin ekonomik ve sosyal durumlarını iyileştirmeye yönelik çok önemli düzenleme ve uygulamalar hayata geçirilmiştir. Hedefimiz, engelli bireylerin hak ve özgürlüklerden herkesle eşit oranda yararlanmasının sağlanması, kendilerine ve ailelerine yönelik hizmetlerin niteliğinin ve ulaşılabilirliğini arttırılması, kendi kendilerine yaşamlarını sürdürebilecekleri, üretken bireyler olmalarını sağlayacak imkânların oluşturulmasıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli vatandaşlarımızın Dünya Engelliler Günü’nü kutlar; aileleriyle birlikte, sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir yaşam dilerim.” dedi.
 
“Hepimiz birer engelli adayıyız”
Düzce Üniversitesi Rektörlüğü’nün yayımladığı mesajda ise şu ifadelere yer verildi: “Dünya Engelliler Günü; engelli bireylere yönelik toplumsal farkındalığın artırılması, yaşadıkları sorunların çözülmesi ve üreten vatandaşlar olarak topluma kazandırılmaları açısından önemli gün ve haftaların başında gelmektedir. Engelli vatandaşlarımızın, toplumumuzun tüm fertleriyle eşit temel hak ve özgürlüklere sahip olduğu gerçeğiyle sorunlarına çözüm üretme ve daha aktif roller üstlenmelerini sağlama konusunda hepimize önemli sorumluluklar düşmektedir.
 
Engelli vatandaşlarımızın spordan sanata, edebiyattan siyasete, eğitimden çalışma hayatına kadar birçok alanda kazandıkları başarılar, kendilerine imkan tanındığında neler yapabileceklerinin en güzel örneğidir. Düzce Üniversitesi olarak hepimizin birer engelli adayı olduğu bilinciyle sadece bir gün değil, yılın 365 günü engelli kardeşlerimize hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini düşünüyor, tüm engelli vatandaşlarımızın sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat sürdürmelerini temenni ediyoruz.”