Düzce kamuoyunda memnuniyetle karşılanan AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü’nün Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olması kararı, akıllara ilk olarak ‘Düzce’deki OSB Bölgelerine yansıması nasıl olacak?’ sorusunu getirdi.

‘Yeşil Sanayi’ye sıcak bakmıştı

7 Haziran ve tekrarlanan 1 Kasım Genel Seçimleri ile birlikte milletvekilliği görevinde geride kalan yaklaşık bir yılda sanayi bölgeleriyle ilgili yaptığı açıklamalar, çiçeği burnunda bakanın yeni dönemde izleyeceği politikaya dair ipuçları değeri taşıyor. Muhalefetten gelen öneri ve eleştirilere karşılık Özlü'nün yaptığı açıklamalar, sanayi yatırımları konusunda benimsediği ilkeleri de ortaya koyuyor. Bakan Özlü, Saadet Partisi’nin getirisi yüksek olan ağır sanayinin Düzce’ye kazandırılması yönündeki teklifine Düzce’nin şartları nedeniyle sıcak bakmamış, çevre dostu olarak ifade edilen ‘Yeşil Sanayi’ anlayışına yakın durmuştu.

Plan değişikliğine nasıl bakacak?

Yeni fabrikalar kurulması adına tarım arazilerinin yatırıma açıklamasına şiddetle karşı çıktığını her fırsatta dile getiren ve Düzce’deki Çevre Düzeni Planı'nın değiştirilmeye çalışılmasıyla Düzce’de kirli sanayileşmenin önünün açılacağını savunan MHP ise Ankara’ya çıkarma yapmış, imara dair atılacak adımları durdurmak istemişti. MHP’nin Çevre Düzeni Planındaki çekincelerine yönelik Özlü’nün tavrı, sanayinin kontrollü gelişimi adına etkin bir rol üstlenebilir.

Bağlantı yolunda somut adım atılmadı

Siyasi cephede durum böyleyken, gözler sanayicilere çevrildiğindeyse sorunlar ve beklentiler öne çıkıyor. Düzce sanayisi denince akla ilk gelen ve kangren haline dönüşen OSB’nin otoyolla olan bağlantı yolu çözüme kavuşturulmayı beklerken yıllardır aşılamayan bu sorunla ilgili Düzce Milletvekili Fevai Arslan, geçtiğimiz aylarda yaklaşık 550 gün gibi bir süre içerisinde bağlantı yolunun yapılacağını ifade etmişti.

İşveren hükümetten destek bekliyor

Düzce'ye yatırım yapan ya da yapmayı planlayan sanayiciler için önem teşkil eden bir diğer husus da sağlanan avantajlar... Depremlerden sonra teşvik bölgesine alınan OSB alanlarının teşvik yasasının sona ermesiyle beraber işverenin artan yüküne çare için hükümetten destek beklentisi sürüyor. Yine yeni yatırımlar için de teşvik yasasına benzer şekilde kolaylıklar sağlanması isteniyor.

Islah OSB ve Oyuncak OSB’de neler olacak?

Diğer yandan Bakan Özlü’yü yeni döneminde Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun vaadi olan Oyuncak OSB ile ilçelere kurulacak OSB'ler ile birlikte toplam 6 OSB'ye ilişkin somut çalışmalar ve aşılması gereken sorunlar da bekliyor. Bilindiği üzere Akçakoca İhtisas, Gümüşova Islah ve Çilimli Organize Sanayi Bölgeleriyle Düzce’deki Organize Sanayi Bölgelerinin sayısı 5’e yükselmişti. Kuruluş işlemleri 2015 yılında resmen tamamlanan ve yaklaşık 134 hektarlık alanda faaliyet göstereceği ifade edilen Gümüşova Islah OSB’de, 4 bin kişinin istihdam edileceği belirtiliyordu. Ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 81 projenin açılışında Düzce'ye müjdelediği Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi'nin, Düzce Valisi Ali Fidan tarafından mevcut Gümüşova Islah OSB'nin yanındaki bir alana kurulmasının planlandığını açıklanmıştı.

Özlü’nün bakanlığıyla birlikte hem Gümüşova’daki Islah OSB’nin gelişim hızı, hem de eski Başbakan Davutoğlu’nun oyuncak OSB’nin Düzce’ye kurulma sözüyle alakalı yaşanacak gelişmelerde sürecin hızlanabileceği görüşü hakim…

“Çilimli OSB’de sorunlar aşılmayı bekliyor”

Özlü’nün üzerinde duracağı bir başka konu, mahkeme sürecinin yaşandığı Çilimli ve Akçakoca Organize Sanayi Bölgelerinin son durumu olacak. Tarım arazisine kurulduğu gerekçesiyle yargıya taşınan Çilimli OSB alanı için mahkeme, 255 hektarlık alanın 113 hektarlık bölümü 'Durdurulsun’ kararı verilmişti. Geçtiğimiz günlerde CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı'na cevaplaması için soru önergesi sunmuş, konuyla ilgili bilgilendirme talep etmişti. Tüm bu gelişmeler ışığında Bakan Özlü’nün Çilimli OSB’deki sorunun aşılması için ne gibi adımlar atacağını ilerleyen günler gösterecek.

“Akçakoca’da benzer süreç devam ediyor”

Çilimli OSB’de yaşanan sorunun bir benzeri de Akçakoca’da kurulması planlanan İhtisas OSB’de devam ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası’nın Akçakoca OSB’nin durdurulması için mahkemeye yaptığı başvuru sonucu, Sakarya İdare Mahkemesi dikili tarım arazilerinin geriye dönüşmez bir biçimde tahrip olacağı ve çevre kirliliği artıracağı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici’nin mahkeme kararına büyük tepki gösterdiği yargı süreci, OSB’nin kurulması için sürecin ilerlemesinde engel olarak görülüyor. Yargıya intikal eden konunun nasıl çözüme kavuşacağı ise belirsizliğini koruyor. Düzce’nin turizm potansiyeli nedeniyle Özlü’nün ayrı bir önem verdiği Akçakoca için böylece halihazırda süren projelerine mahkeme sürecinin devam ettiği İhtisas OSB’de dahil olacak. Özlü’nün yeni kabinede yer almasının açıklanmasıyla beraber, Akçakoca Ticaret Odası Başkanı Mehmet Pazvant, sanayi alanında Düzce’nin büyük bir hamle yaptığını kaydederek OSB’lerin önünün açılacağına olan inancını dile getirerek, mahkeme engelinin aşılmasına dair umudunun yeşerdiğini göstermiş oldu.

Teknopark için fırsat!

Özlü’nün üzerinde yoğunlaşacağı bir diğer husus üniversite ile sanayi işbirliği olacak. Üniversitenin iş dünyasına yapacağı katkı denince beklentinin yüksek olduğu ve akla gelen Teknopark’la ilgili atılması muhtemel adımlar için beklemeye geçildi. Son kurulan Teknoparklar arasında hızlı bir yükselişle zirveye çıkan Düzce Üniversitesi bünyesindeki Teknopark’a desteğin, son dönemde üzerinde durulan AR-GE Reform Paketiyle birlikte artması bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda Düzce’ye gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Düzce Valiliğine yaptığı ziyarette önemsediklerini belirttiği AR-GE Reform Paketiyle, öğretim üyelerinin yaptığı faaliyetlerden aldığı payı yüzde 54’ten yüzde 85’e yükselterek, bilimi sanayi ile teknolojide daha fazla hakim kılmayı hedeflediklerini vurgulamıştı. Özlü’nün bu paketten yola çıkarak Düzce Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Teknopark’ın gerek fiziki gerekse bilimsel koşullarının iyileştirilmesi için projeler üretebileceği tahmin ediliyor.

Yerli Otomobil için Düzce’de çalışma yapılabilir mi?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik’in Düzce TSO ziyaretinde Başkan Fahri Çakır tarafından sunulan ‘Yerli otomobile bir cıvatada Düzce’de takalım’ teklifi yanıtsız kalmıştı. TÜBİTAK tarafından sürdürülen yerli otomobil çalışmalarına, Savunma Sanayi Müsteşarlığı döneminde birçok yerli ve milli projeyle yıldızı parlayan Özlü’nün CV’sine yerli otomobili ekleme fırsatı doğarken otomobilin tamamının olmasa dahi bir kısmının Düzce’de üretilme ihtimalini de ortaya çıkardı.

Tüm bu gelişmeler ışığında Özlü’nün bakan olmasıyla birlikte biriken sorunların çözümü için Düzce’ye yeni umutlar doğmasını sağladı.

HABER;Y.SEVER