Fındık hasadının başladığı Düzce'de mevsimlik işçilere yönelik sorun ve taleplerin görüşülmesi amacıyla Düzce Muhtarlar Derneği'nde bir toplantı düzenlendi. Güvenlik ve sosyal ihtiyaçların görüşüldüğü toplantıda, köy muhtarlarına önemli uyarılar da yapıldı. İş-Kur İl Müdür Yardımcısı Lütfü Küleç, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Erkin Avcı ve Jandarma Astsubay Suat Doğan'ın katıldığı toplantıda, Düzce Muhtarlar Derneği yönetimi ve muhtarlar da hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Muhtarlar Derneği Başkanı Yaşar Çengel, “Burada toplanmamıza sebep olan konumuz; ilimize fındık toplamak için gelen vatandaşlarımızın gerek gelirken gerekse geldikten sonraki sorunlarını belirlemektir. Devlet millet adına yapmamız gereken hususları birim müdürlerimizle istişare ederek bütün kamuoyuna önce muhtar arkadaşlarımıza daha sonra da halkımıza ve bize hizmet gelen vatandaşlarımıza konuyu izah etmek zorundayız.” dedi.

MEVSİMLİK İŞÇİLER İÇİN 2 ALAN BELİRLENDİ

Daha sonra sözü alan İş-Kur İl Müdür Yardımcısı Lütfü Güleç, muhtarları mevsimlik işçilerin ihtiyaçlarına yönelik yapılan çalışmalara ilişkin bilgilendirmek üzere burada bulunduklarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu: “Öncelikle Doğu ve Güneydoğu'dan fındık toplamak için gelen bu gezici işçilerimizin Düzce'ye gelişlerinde görüntü bakımından gelişi güzel tarlalarda bulunması ve çadır açması uygun değil. Bunun için iki tane yer belirledik. Biri Düzce merkezde Gümüşpınar İlköğretim Okulu'nun bulunduğu alan. Orayı il özel idaresi hazır hale getirdi. Buraya gelip konaklayabilir ve günlük ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Biz burayı geçen sene de hazır hale getirdik.”

“KESİNLİKLE ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE KARŞIYIZ“

Fındık tarımı ile ilgili alınan önemli kararları da paylaşan Güleç, şöyle konuştu: “Fındık toplama işlerinde 16 yaşından küçüklerin çalışması yani çocuk işçiliğine müsaade edilmiyor. Bu tür durumlar varsa da Alo 170'e bildirebilirsiniz. Kesinlikle çocuk işçiliğine karşıyız. Bununla ilgili milli eğitim müdürlüğümüz bir proje geliştiriyor. O bölgelerde okuma-yazması olmayan okul çağında olan  anaokulu gibi projelerle bu çocukları okula eğitime yönlendiriyoruz.

BİLDİRMEYENE CEZA VAR

Ayrıca tarla sahiplerinin işçilerle iş sözleşmesi yapması gerektiğini de açıklayan İş-Kur İl Müdür Yardımcısı Lütfü Güleç, “Gelen işçilerle ilgili işverenlerin iş sözleşmesi yapması gerekiyor. 10 gün içinde sözleşmeyi getirip İş-Kur'a bildirme yükümlülüğü var. Bunu yapmadığı zaman bunun bir para cezası var. Bunlara dikkat edelim istiyoruz.” dedi.

“YASADIŞI OLAYLARA KARIŞANLARI TESPİT ETTİK”

Jandarma Astsubay Suat Doğan ise güvenlik açısından muhtaların ne gibi yollar izlemesi gerektiği üzerinde durdu. Doğan, “Kimlik bildirimlerinin zamanında jandarma karakollarına yapılması gerekiyor. Bu kimlik bildirimlerinde direkt görev muhtarlarımızda değil. Bunu işverenler bildirecek. Sizden ricamız işverenleri ya da dayıbaşlarını bu konu için jandarmaya yönlendirmeniz... Mevsimlik işçilerin kimlik bilgilerine göre bilgisayar sorgulaması yapıyoruz. Geçen yıllarda bazı yasadışı olaylara karışan vatandaşları tespit ettik, yakaladık. Haklarında işlem yaptık. Bu bizim için olumlu bir şeydir.” dedi.
SÜREKLİ ÇALIŞANA SİGORTA ZORUNLU 

SGK İl Müdürü Erkin Avcı da, kurumun sigortalılık konusu ile ilgili olduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu: “Burada iki tane ayrıntılı durumumuz var. 1. mevsimlik çalışanlar, 2. sürekli çalıştırdığımız tarım işçileri... Eğer yapmış olduğumuz tarımsal faaliyetler sürekli çalıştırdığımız işçilerimiz varsa bunları zaten zorunlu sigortalılık kapsamında her ay sigortalılıklarını bildirmek zorundayız. Ama mevsimlik olarak geçici çalışanların sigortalılıklarını bildirme yükümlülüğü de çalışana ait, primini ödeme yükümlülüğü de çalışana ait.”