Düzce İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), vatandaşlara ücretsiz kanser tarama imkanı sunmaya devam ediyor.  İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Halk Sağlığı ekipleri, Düzce’nin her bölgesinde olduğu gibi Çilimli İlçe Entegre Devlet Hastanesi’nde stant açarak vatandaşları bilgilendirmeye devam etti. Bu etkinlikte, meme kanserinde erken teşhisin önemi anlatılarak, muayene olmak isteyen vatandaşlara sağlık taraması uygulandı. Çilimli Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Salih Acerce, erken tanının meme kanserinde çok kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Erken evre meme kanserleri en başta belli bulgular vermeyebilir. 20 yaş ve üzeri tüm kadınların elle muayene yaptırması gerekiyor. 40-69 yaş aralığında da yılda 2 kere mamografi çekimleri oluyor. Bu tarz uygulamalar sonrası elle muayene ve mamografi çekimi ile erken evrede bulmak erken tedavi açısından bizim için de anlamlı bir hale geliyor” ifadelerine yer verdi.

Whatsapp Image 2024 10 25 At 12.15.03 (1)


Düzce’nin ilçe ve köylerini karış karış gezen Düzce İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde bulunan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) TIR’ının son adresi Çilimli ilçesi oldu.  Bu kapsamda KETEM ekipleri tarafından, Çilimli İlçe Entegre Devlet Hastanesi bahçesinde bulunan Mobil Sağlık TIR’ında kadın vatandaşlara yönelik ücretsiz meme kanseri taramaları gerçekleştirildi.

SAĞLIKLI DOĞUM STANDI AÇILDI SAĞLIKLI DOĞUM STANDI AÇILDI

Whatsapp Image 2024 10 25 At 12.15.03 (2)

Sağlık taramaları esnasında görevli personellerce açılan stantta, toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak, kanserinin risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri konularında bilgilendirmek, kanserden korunacak sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirmek amaçlandı.

Whatsapp Image 2024 10 25 At 12.14.59

“Erken Teşhis Hayat Kurtarır”

Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken Dr. Salih Acerce, kanser hastalığında erken teşhisin önemini Öncü Haber ekibine anlattı.  Acerce,  “Erken Tanı Meme Kanseri’nde çok kritik bir öneme sahip. Çünkü erken evre meme kanserleri en başta belli bulgular vermeyebilir. Bunları önlemek için bizim yaptığımız birkaç husus var dikkat edilmesi gereken. Bunlardan en önemlisi elle muayene, bu 20 yaş ve üzeri tüm kadınların elle muayene yaptırması gerekiyor. 40-69 yaş aralığında da yılda 2 kere mamografi çekimlerimiz oluyor. Bu tarz uygulamalar sonrası elle muayene ve mamografi çekimi ile erken evrede bulmak erken tedavi açısından bizim için de anlamlı bir hale geliyor. Meme kanseri risk grupları en fazla bir aile öyküsüyle yani ailenizde meme kanseri öyküsü varsa büyük bir risk grubundasınız. Onun haricinde her zaman dediğimiz stresli yaşam, hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme meme kanserinde bir risk grubu ama ekstra olarak değinmek istediğim bir nokta daha var emzirme ile alakalı, emzirme de meme kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor” ifadelerine yer verdi.

Whatsapp Image 2024 10 25 At 12.14.55

“2 yılda bir tüm kadın kadınlarımızı mamografiye yönlendiriyoruz”

20 yaşından sonra kadınlara elle muayene yöntemini öneren Acerce, “Elle muayenede erken evrede görülmeyecek bazı kitleler, meme başında akıntılar, portakal kabuğu görünümü, kızarıklık, boyut ve şekil değişikliği bu gibi durumlarda bir uzmana yönlendirilmesi önemli oluyor. 20-40 yaş kadınlara 2 senede bir uzman doktor tarafından elle muayene yaptırmalarını öneriyoruz. 40-69 yaş aralığında mamografi bizim için altın standart oluyor. 40 yaşından sonra 2 yılda bir tüm kadınlarımızı mamografiye yönlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Vatandaşlara kanser taramasına yönlendirmek amacıyla çağrıda bulunan Acerce, “Bakanlığımızın düzenlemiş olduğu kurumlarda yapılan kanser taramaları için tırlarımız oluyor, sağlık personellerimiz oluyor. Çilimli toplum sağlığı merkezi olarak bebek dostu bir hastaneyiz aynı zamanda bu gibi taramalar bizim kurumumuzda da yapılıyor.  Hemşire arkadaşlarımız genelde ulaşmaya çalışıyor. Özellikle 40 yaş ve üzeri kadınlarımıza ben de seslenmek istiyorum. 40 yaş ve üzeriyseniz Çilimli Toplum Sağlığı Merkezimizde meme taramanızı ve mamografi çekiminizi yaptırabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

T U Ğ Ç E

 “İlçe ve Köyleri Gezerek Eğitimler Veriyoruz”

Çilimli İlçe Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli Hemşire Tuğçe Ocak ise meme kanseriyle ilgili eğitimler verdiklerini belirterek, “40-69 yaş arasındaki kadınlara tarama yapıyoruz. Onları KETEM Birimine yönlendirerek, aile hekimlerinden hasta bilgilerini alıyoruz ve hastalarımızı tek tek arayarak bilgilendirme yapıyoruz. Mobil geziler yapıyoruz, tek tek köylerde anonslarla, muhtarlıklarda, kahvehanelerde ve Kur’an kurslarında kanser ve kanserlerle alakalı eğitimler veriyoruz.  Okullarda öğretmenlere ve ilçemizde bulunan bütün kurumları gezerek eğitim düzenliyoruz. Tır gelmeden önce kadınlara randevu oluşturuyoruz, tır geldiğinde ise randevu usulü çağırmış oluyoruz ve KETEM’e yönlendiriyoruz” açıklamalarında bulundu.  

R A D Y O L O J İ

“Aylık ortalama 200-250 arası tarama çekimi yapıyor”

KETEM Radyoloji Teknikeri Şeyma Darakcı da Mobil Sağlık TIR’ı hakkında şu bilgilendirmeleri yaptı: “Biz burada mobil araç olarak hizmet veriyoruz. Aylık ortalama 200-250 arası tarama çekimi yapıyoruz. 40-69 yaş aralığında sağlıklı bireylere mamografi çekimi yapıyoruz. Biz görüntüleme kısmında mamografi cihazıyla çekim yapıyoruz. 4 farklı olarak çekim olarak işlemimizi gerçekleştiriyoruz. Hastalarımız da bir korku oluyor, acılı bir işlem olarak görüyorlar. Cihazımız son teknolojide olan bir cihaz, hastalarımızın korkmaması gerekiyor. Bu çekim sayılarımızın yüzde 5, yüzde 6’lık kısmı pozitif çıkıyor bu durum da yaklaşık 12 ile15 arası hastaya tekabül ediyor. Sıkıntılı çıkan hastalarımızı KETEM biriminden arkadaşlarımız arayarak genel cerraha yönlendiriyorlar. Genel cerraha gittiklerinde de doktorumuz ultrasonla beraber, altı aylık ya da senelik takibini istiyor.”

Whatsapp Image 2024 10 25 At 12.14.55 (1)

“Bizimle İlgilenmeleri ve Bilgi vermeleri Çok Hoşuma Gitti”

1-548

Kanser taraması yaptıran vatandaş Emine Akyol, şu değerlendirmelerde bulundu:

“48 yaşındayım, böyle bir tarama testi ile ilk defa karşılaşıyorum. Duyar duymaz geldim, erken teşhisin hayat kurtardığını biliyorum, o yüzden faydalığı olacağını düşünüyorum. Beni sağlık ocağından aradılar ve tarama testi yaptıklarını söylediler, bende hemen buraya geldim. İlgilenmeleri bize bilgi vermeleri çok hoşuma gitti. Kadınlara yönelik erken teşhisin önemini anlatırken bir bakıma bizleri düşünüyorlar, o nedenle çok faydalı olduğunu düşünüyorum.”

Whatsapp Image 2024 10 25 At 12.14.59

Editör: Zeki Aşıkoğlu