Kaynaşlı’nın Fındıklı Köyü’nde yaşayan üniversite mezunu 28 yaşındaki Mehmet Sezgin, ailelerinde dört nesildir süregelen anca son 10 yıldır azalan su nedeniyle yapılamayan değirmencilik mesleğini yeniden omuzladı.

Atatürk Üniversitesi Sosyal Hizmet Lisans mezunu olan Sezgin, kendisiyle aynı ismi taşıyan dedesinin babasından miras kalan 90 yıllık tarihi değirmenin yok olup gitmesine gönlü el vermediğinden yeniden işler hale getirmek için kolları sıvadı.

Öncü Haber’e konuşan Sezgin, “Burada tarihi bir değirmen vardı. Buranın bu şekilde benim gönlüm el vermediği için tekrar faaliyete geçirmeye çalışıyoruz. Bu dere üzerinde toplam 7 tane değirmen vardı. Onların hepsi yıkılmış vaziyette. Şu an Kaynaşlı’da su değirmeni olarak sadece bizim bu değirmenimiz var” diye konuştu.

İlk olarak 10 yıl önce babasının da mesleği bırakmasına neden olan su azlığı problemini çözmek için harekete geçen Sezgin, ormanın içinde bir akarsuyun etrafını çevirerek oluşturduğu havuzdaki suyu 300 metre uzunluğunda boruyla değirmene bağladı. Bu hamlesi değirmenin taşını çevirmeye yeten Sezgin daha sonra geçmişte tamamen en işçiliği ile yapılmış olan değirmen tesisatını incelemeye koyuldu.

“TARİHİ DEĞİRMENCİ MEHMET EFENDİ İSMİNİ KOYDUK”

Sezgin, “Biz de burada suyun azlığından dolayı ormanın yukarısına yaklaşık 300 metre boru döşedik. Suyun debisi arttırdık. Yukarıdan hız alınca su bize yeterli geldi ve taşı çevirdi. Bu değirmenim benim dedem ve dedemin babası yapmış. Onların ismi de Mehmet. O yüzden biz buraya Tarihi Değirmenci Mehmet Efendi ismini koyduk” dedi.

DEĞİRMEN TAŞI TAŞKESTİ’DEN GETİRİLMİŞ

Değirmen taşının 1900’lü yıllarda Mudurnu Taşkesti’den getirildiğini anlatan Sezgin, “Buraya manda arabalarıyla beraber getirmişler. Bu yolumuz yoktu. Sağ olsun Kaynaşlı Belediye Başkanımız Birol Şahin yardımcı oldu gerekli desteği verdi. O zamanlar olmadığı için Mudurnu’dan manda arabalarıyla getirmişler. Burası 1930 yılında yapılmış. Daha sonra bugünkü haline tadilatla dedem Mehmet Sezgin çevirmiş” dedi.

DENEME YANILMA YÖNTEMİYLE YENİLEMEYE BAŞLADILAR

Küresel ısınma nedeniyle su problemi yaşandığını dile getiren Sezgin, “Malumunuz kış mevsimindeyiz kar yağmadı. 10 yıldır su azlığı nedeniyle çalışmıyordu burası. Ben buraya geldiğimde ağaçları atıl vaziyetteydi. Ağaçlarını amcaoğlumla deneme yanılma yoluyla söke taka yenilemeye çalıştık. Şu andaki modern elektrikli değirmenlerde sistem böyle değil. Buradaki her ağacı koymalarının bir nedeni varmış. Biz bunu söktüğümüzde anladık.” sözleriyle teknolojiden yoksun olarak tamamen el işçiliğiyle yapılan tesisata duyduğu hayranlığı anlattı. 

Sezgin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“BU MİRASIN BURADA YATASINA İÇİM ELVERMEDİ”

“Bina olarak da o zamanın şartlarında yapmışlar gayet küçük. Biz bunu daha da büyütüp yükseltip daha güzel bir şekil vereceğiz inşallah. 10 yıl öncesinde babam çalıştırıyordu. Babam ilgileniyordu. Daha sonra su azalınca babam daha fazla ilgilenemedi başka işlere bakmaya başladı. Burası böyle kaldı. Benim burada bize kalmış olan bu tarihi mirasın yok olmasına içim elvermedi. Üzüldüm. Bunun üzerine tekrar canlandırmak istedim.

“BURADA TARİH YATIYOR”

Buradan bir beklentimiz de yok ama sonuçta burada bir tarih yatıyor. 100 yıllık bir tarih mevzu. Bunu biz yeniden yapalım insanlar görsün. Mesela bugün 20-25 yaşında biri bu şekilde bir değirmen görmemiştir. Çünkü bu bizim eskide var olan tarihimiz.

“KÖYLÜLER İLGİ GÖSTERİYOR”

Çocukluğu burada geçmiş insanlar var. Onlar buraya gelip fotoğraf çekip sosyal medyadan paylaşmışlar. Köyümüzün eski değirmeni, Mehmet Amca’nın değirmeni, önceden burası çalışıyordu gibi paylaşımlar yapmışlar. Ben bunları gördüm ve neden burayı tekrar açmayalım dedim. Niye başka çocukların burada anısı olmasın? Sosyal medyada ben burayı paylaştığımda çocuklarını getirip anlatmak isteyenler oldu. Bu çok güzel. 1 yıldır tekrar yapabilir miyiz diye düşünüyorduk. 3-4 aydır da uğraşıyoruz. Çünkü dedem rahmetli oldu ve onun zamanındaki değirmen ustalarından da kimse yok. Kimse bilmediği için de bunu ne şekilde yapacağımızı da bilmiyorduk. Babam biraz biliyor. Biraz da bizim yorum ve uğraşlarımızla bu hale getirdik”

“HER GEÇEN GÜN SU AZALIYOR”

Mesleğe ve tarihi değirmene sahip çıktığı gibi kendisinden sonraki nesilin devam ettirmesini isteyen Sezgin, “İnşallah bizden sonrası nesiller de bunu bu şekilde vam ettiriri. Doğa da buna izin veriri umarım. Buradaki ana problemimiz su. Her geçen gün suyumuz azalıyor.” diye konuştu.

“BAŞKAN ŞAHİN BANA ÇOK DESTEK OLDU”

Bu fikrinin en büyük destekçilerinden birinin Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin olduğunu ifade eden Sezgin, “Ben kendisinden randevu aldım. Yanına gittim durumu anlattım. Yol olmadığı için malzeme indiremediğimizi ilettim. Kendisi bizle çok ilgilendi. Doğrusu ben de şaşırdım benle bu kadar ilgilenmesine. Kendisi bu tarz şeylere ilgili alakalıymış. Bir gün sonra burayı ziyarete geldi. Bir görelim merak ettim dedi. Sağ olsun kendisi birkaç gün içinde yolumuzu yaptırdı” sözleriyle Başkan Şahin’e de teşekkür etti.

Mehmet Sezgin, bir köyün çocukluk anılarında yer eden değirmeninin gördüğü ilgiden memnun bir şekilde artık son işlemlerin tamamlanmasının ardından değirmeninde nesilden nesile olduğu gibi mısır ve buğday öğüteceği anlar için gün sayıyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN