Geçtiğimiz Çarşamba günü Kaynaşlı Semt Pazarında, işgaliye ücretleri ve kapalı pazaryeri ile ilgili pazarcı esnafının nabzını tutmuştu. Pazarcı esnafı, işgaliye ücretlerinin haftalık değil, aylık alınmasını isterken, ilçeye kapalı pazaryeri kazandırılması talebinde bulunmuştu.

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, ilçeye modern bir kapalı pazaryeri kazandırmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Kapalı pazaryerinin maliyetinin 8-9 milyon arasında olduğunu kaydeden Şahin, Tabii ki bizim projelerimiz arasında Kaynaşlı’ya modern kapalı pazaryeri vardı. Biz bununla alakalı bir çalışma başlattık. 9’uncu ayda kamulaştırma kararı aldık, yer belirlendi, imar planına bu işlendi. Aşağı yukarı 12 bin metre karelik bir alan üzerinde kapalı bir pazaryeri yapacağız, biz bu konuda halkımıza söz vermiştik. Şu anda o bölge ile alakalı hem kamulaştırma çalışması, hem 12 B uygulaması çalışması şu anda devam ediyor. İnşallah çok kısa bir zaman içerisinde de, yeri bünyemize aldıktan sonra proje aşamasına geçeceğiz. Ben bir örnek teşkil etsin diye Alaplı Kapalı Pazaryerini gezdim, yine Erenler Kapalı Pazaryerine gezdim, Hendek Pazaryerini gezdik. Nasip olursa 5-6 tane daha kapalı pazaryerini gezeceğim ve oralardan esinlenerek Kaynaşlı’ya inşallah modern pazaryeri kazandıracağız. Tabii yapacağımız bu pazaryeri, Kaynaşlı merkeze çok uzak değil. Yan şuan ki pazaryerine 500 metre kare uzaklıkta. Bu yapacağımız pazaryerinin bize maliyeti 8-9 milyon civarında. Tabii yağacağımız pazaryerinin içerisinde sosyal tesislerde olacak. Hem pazarcılarımız için, hem de Pazar alışverişine gelenler için otopark alanı olacak. Merkezdeki pazaryeri, zaten açık pazaryeri, tabii bunu buradan kaldırmak durumunda olacağız” dedi. 

“İşgaliye ücretleri belediye personelinin mesailerini bile karşılamıyor”

Pazarcı esnafından haftalık çok cüzi bir miktarda işgaliye ücreti aldıklarını belirten Şahin, “Bizim pazarcılardan toplamış olduğumuz işgaliye parası, bizim işçilerimizin mesaisine dahi yetmiyor. Yani çok büyük bir ücret değil aslında. Oradaki pazaryeri dağıldıktan sonra, bizim belediye personeli gece saat 02:00’a kadar, komple pazaryerini temizliyor. 7-8 tane elemanımız çalışıyor burada. Tazyikli su ile komple pazaryeri yıkanıyor. Burada tabii zabıta ekiplerimiz pazaryeri dağıldıktan sonra da görevli. Yani sonuçta biz para kazanmamış oluyoruz burada. Ayrıca burası bir belediye, bir kurum, ticari bir kurum, bizim para da kazanmamız lazım, ama biz orada açık pazaryeri olduğu için çok para talep etmiyoruz. Biz pazarcıların hepsini kayıt altına aldık, her pazarcının yeri belli. Bir pazarcı gelmediği zaman, yerine başka bir pazarcı açamıyor. Kaynaşlı’da ki pazaryeri aşağı yukarı 30-35 yıldan beri bu şekilde devam ediyor. Ama biz şimdi modern kapalı bir pazaryeri yapacağız” diye konuştu.

HABER: Savaş ARI