Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Öncü TV’de katıldığı Platform Programı’nda gündeme ve merak edilen konulara ilişkin soruları yanıtladı.

“Çöpü kanunlara uygun bir şekilde dökmek zorundayız; merdiven altı toplantılar yok”
Hecinler bölgesine yapılan katı atık depolama tesisine ilişkin geçtiğimiz günlerde yaptığı “Bölgeye çöp dökülecek” ifadesini yinelen Ay, şu açıklamalarda bulundu:
“Öncelikle çöp Düzce’nin bir gerçeği bu çöpü illaki bir yere dökeceğiz. Düzce’deki çöpü bir gün toplamasak Düzce’nin içindeki halkın tepkisini görürüz. Dolayısıyla biz çöpümüzü düzenli bir alana dökmek istiyoruz. Tamamen yasalara uygun devletin izin verdiği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bizim de burada müdürlüğümüzün onay verdiği takip ettiği bir alana dökmemiz lazım. Ben geçen televizyon konuşmamda da söyledim. Tepkiler oluyor ama bizim çöpümüzü yasal bir alana dökmemiz gerekiyor. Ben burada devletin bir yetkilisi olarak kanunlara uygun bir şekilde çöpümü dökmek zorundayım. Bizim bakanımız daha önce böyle bir beyanatta bulunmuş fakat o zaman bazı bölgelerin belgelerin yeterli olmadığı konusunda bilgiler alıyorum. Bu konuyu bakanımızla da konuşacağız. Bende bu konuda çalışmalar yapıyorum. Hecinler’deki insanlar da bizim halkımız, vatandaşımız, köylümüz, bizim insanımız. Onların da çekincelerini anlıyorum. Fakat ben şöyle şeyler duyuyorum. Merdiven altında toplantılar falan, merdiven altında toplantılar falan yok. Ben Hecinler’in muhtarını çağırdım, kendileri ile görüştüm. Dolayısıyla ben bu şehrin belediye başkanıyım ve orada bir çöp dökme alanımız var. Oradaki muhtarları çağırıp konuşmam ve onlara çekincelerini sormam gayet doğal ve doğru bir şey.”

EDS için tarih vermedi
Vatandaşların en merak ettiği konulardan biri olan Elektronik Denetleme Sisteminin (EDS) sadece güvenlik amaçlı çalıştığını ve devrede olmadığını söyledi. Başkan Ay ayrıca, hız sınırında da yeni bir düzenleme yapılacağını belirtti.

İsmi zikredilen kişi şu an belediye kadrosunda değil
Göreve başladığı günden bu yana belediye kadrolarında değişiklikle yapan Ay, “Bize ayak uydurabilen arkadaşlar bizimle devam edecek, aksaklık yapan arkadaşlar görevi devredecek” diyerek, 29 Eylül tarihinde MHP İl Başkanı Ümit Yılmaz’ın bir şahsın adını zikrederek “bankamatik memuru” olduğu iddiası üzerine şu ifadelerde bulundu:

“Ben özel sektörde de çalıştım. Özel sektörde fabrikanın girişine giriş kartı makinesi koyarsın herkes fabrikaya girerken o kartı kullanır. Belediye çok geniş bir coğrafya. Belediyede 20 tane müdürlük var. Bankamatik memuru derken bütün hepsi aybaşında bankamatikten parasını alıyor. Bizim Ankara’da görevli arkadaşımız vardı. Orada belediyenin de ofisi vardı. Çünkü belediye başkanımız oraya gittiğinde oradaki ofisinde çalışma ofisinde bekliyor. Bakanlıklarda işini halledip geliyor orada oturuyor. Belediye Başkanı kahve köşelerinde oturacak değil. Fakat ben bunlara gerek duymadım oradaki ofisi de kapattım. Ben tasarruf yanlısıyım. Orada bir bakanımız var. Bakanlığımızın ofisleri var onlar daha profesyonel ve daha hızlı işleri hallediyorlar. Bende bakanlığımızın bir ofisini kullanıyorum. Ben bu tür dışarıda sağda solda o tür elamanları tercih etmiyorum. Hazır bakanımın şartlarını kullanıyorum. O bir yöntemdi, bendeki de bir yöntem. Ben bunu tercih ediyorum. Fatma Öztürk belediye kadrolarında değildir yani.”

“Tasarruf tekniklerini uyguluyorum”
Belediye şirketleri olan YEYPAŞ ve İNTAŞ’ın yönetim kadrolarında yaptığı değişikliğe ilişkin konuşan Ay, “Ben az kişiyle çok iş yapma taraftarıyım. Yani insanlarda iş bulsun istihdam etsin fakat bir şirkette kar etsin devamlılığını sürdürebilmesi için. Ben geldiğimde baktım şirketin yönetim kurulunda bazı değişiklikler yaptım. Bazı kişileri azalttım. Tasarruf tekniklerini uyguluyorum ben.” Dedi.

“Doğalgaza geçişi teşvik edeceğiz
Hava kirliliğini azaltmak için vatandaşların doğalgaza geçmesini zorunlu hale getirerek teşviklerde bulunacaklarını aktaran Ay, “Şirketle görüştüm bununla ilgili çalışmalar yapıyorlar teşvik vereceğiz.” Dedi.

“Dükkanlar boş, Küçük Sanayi’ye geçsinler”
Eski Sanayi Çarşısı’nın kentsel dönüşümü kapsamında esnafın öncelik olarak Küçük Sanayi Sitesi’ne geçmesi gerektiğini belirten Ay, “Talimat verdim, bu Cuma-cumartesi-Pazar bu üç gün belediyenin bütün ekipmanları, fen işleri, park bahçeler, hatta valiliğimizin destek vererek orayı üç günde tertemiz bir hale getireceğiz. Ben ikinci aşamada şunu söylüyorum, biz Eski Sanayideki dükkanları oraya taşıyacağız şu anda orda yüzde elli dükkanlar boş yani eski sanayideki kiracı olan arkadaşlar gitsinler oradan kiralık dükkan tutsunlar.” çağrısında bulundu.

“Bunun çok uzun zaman alacağını ve işin hızlı çözülemeyeceğini düşündük”
Eski Sanayi Çarşısı’nın tamamen kalkması sonrasında Düzce eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş tarafından hazırlanan taslağın iptal edildiğini ve daha akılcı bir proje çizdirileceğini aktaran Ay şu ifadelerde bulundu:

“Orada daha önceden hazırlanan bir taslak vardı bir avm, yanında otel ve binalardan oluşan bir görsel vardı. Biz bunu değerlendirdik ve bunun çok uzun zaman alacağını, bu işin hızlı çözülemeyeceğini düşündük. Çünkü belediye devreye girecek, hak sahiplerinden yer alacak, kimine para verecek, vatandaş bizi mahkemeye verecek, geçerli bulmayacak falan bu aynı Camikebir Mahallesindeki TOKİ evlerinin durumuna dönecek. Yani 15-20 yıl sürecek. O yüzden işi daha pratik çözmek için biz şöyle yapacağız, biz oraya belediye olarak dört katlı plan notları koyacağız, altı ticarethane, projemizi çözeceğiz, plan notlarımızı koyacağız, dolayısıyla gerekirse orada belediye vasıtasıyla binalarımızı yapacağız ve işi bitireceğiz. Çok afaki AVM, otel işlerine girmeyeceğiz. Bu yöntemle gidersek Eski Sanayi Çarşısı’nda çok düzgün, dört katlı, uyumlu, parkı, otoparkı olan düzenli bir yer olacak. Eski Sanayi’deki binalar artık ömrünü tamamladı. Yapılan araştırmalara göre bizim oraya artık ruhsat vermememiz lazım. Çünkü o binalardan hiçbiri şu anki deprem yönetmeliklerine uygun değil.”

“Biz suya değil işletmesine para alıyoruz”
Vatandaşların isyan ettiği vergiler konusunda gerekli düzenlemelerin yapılacağını aktaran Ay, “önümüzdeki meclis bir düzenleme yapacağız. Alakalı çalışıyoruz çünkü orada oransal dengelerde bir ayarlama yapacağız. Su konusunda da biz suyu 2.18 liraya bir ton su veriyoruz eve damacanayla su alanlar bunu bir değerlendirsinler. Faturaya bu 3.3 lira olarak yansıyor çünkü o faturanın içersinde katı atık var, arıtma var, sayaç okuma sayaç arızası var. Bütün hepsi içine girerek 2.18 demeyelim 3.3 lira yani 3 lira 30 kuruşa bir ton su alıyorsunuz. Aynı zamanda biz o suyu belli bir basınçta vermek zorundayız. Biz sudan para almıyoruz suyun işletmesinden kaynaklanan bir para bu biz suyu alıyoruz.” diye konuştu.

“İşadamları destek olsunlar”
Geçtiğimiz günlerde Düzcespor’a bir tesis yapılacağının sözünü veren Başkan Ay, işadamlarından Düzcespor’a destek çıkmaları için çağrı yaparak, “Biz destek olmaya çalışıyoruz ama tek başımıza bir şey yapamayız.” Dedi.

“Ne yapılacağı vatandaşa sorulacak”
Şehre kötü bir görüntü kazandıran ve atıl vaziyette bulunan Film Platosu’nun yıkılarak TOKİ’ye ait yerin yeşil alan ilan edilmesiyle birlikte mevcut yeri TOKİ’den almak için girişimlerin başladığını belirten Ay, vatandaşların talebi dahlinde bölgeye uygun bir projenin hayata geçirileceğini kaydetti.

“Üniversite almazsa biz talibiz”
Düzce Üniversitesi’nin talip olduğu ve sağlık tesisine dönüştürmek istediği Efteni Otel için de bir açıklamada bulunan Ay, üniversite alıp çalıştırmazsa burayı belediyenin alarak halkın hizmetine sunacağını belirtti.

1 aya bitecek
Cumhuriyet Mahallesine yapılan pazaryerinin 1 ay içerisinde alışveriş yapılır duruma geleceğini ifade eden Ay, şu an tezgahlarının yapıldığını söyledi.

“Bu sorun çözülecek”
Vatandaşların yaşadığı sıkıntıların da dile getirildiği programda şehirlerarası otobüs terminaline gitmekte zorluk çeken bir vatandaşın sorusuna yanıt veren Ay, şöyle konuştu:

“Bu sorun çözülecek. Ben terminaldeki arkadaşlarla görüşüyorum. Bir de ilçelerden gelen servis sahipleriyle görüşüyorum. Şöyle bir organizasyon yapacağız. Ankara’dan İstanbul’dan gelen otobüslerimiz terminale giriyor. Terminalden inen kişi herhangi bir ilçemize gidecek araba bulamıyor orada. O yüzden bütün ilçelerimizdeki araçlar terminale gelecek. En azından saat başı gelecek. Yarım saatte bir olanlar da eski yerlerinde kalabilir. Ama en az araçlardan 1 tanesi terminale girecek. Çünkü terminale giren yolcu nereye gidecekse anında arabasını bulacak. İkinci bir araçla uğraşmayacak.”

Haber: Ö.YILMAZ