Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, son dönemde ülke genelinde yeniden yükselişe geçen koronavirüs salgını ve Düzce’deki sağlık yatırımları ile ilgili Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in sorularını yanıtladı. Yurt çapında olduğu gibi Düzce’de de Kovid-19 salgınında vaka sayısının arttığını kaydeden Yılmaz, daha konforlu ve kaliteli hizmet anlayışı çerçevesinde sağlık yatırımlarının da hızla devam ettiğini söyledi.

“Devlet hastanesinde poliklinik kapasitemizi arttırdık”

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ndeki ‘ölü alanlar’ olarak değerlendirilen kullanılmayan idari bölümlerin Kulak-Burun-Boğaz, İşitme Testi Odaları ve Çocuk Psikiyatrisi olmak üzere 9 polikliniğe dönüştürülmesi ile ilgili Yılmaz, “Polikliniklerimiz Kulak-Burun-Boğaz, İşitme Testi, Çocuk Psikiyatri olarak hizmete başladı. Ekip sayısının artışıyla birlikte mevcut alanlarımız yeterli gelmemeye başladı, idari alanlarımızın bir katını boşaltarak buraya dokuz adet yeni poliklinik açtık. Bu şekilde kapasitemizi arttırmış olduk. Önümüzdeki günlerde yeni çalışmalar için devam edeceğiz. Ekip kadrolarımız artmaya devam edecek.” diye konuştu.

“Muncurlu Hastanesi’ne Kadın Doğum ve Çocuk Acil Açacağız”

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Muncurlu Ek Hizmet Binası’na taşınacak Kadın Doğum Servisi ve aynı binaya yeni kazandırılacak Çocuk Acil Servisi Bölümü için çalışmaların hızlandığını aktaran Yılmaz, “Muncurlu yerleşkesi ek binamıza Kadın Doğum ve Çocuk Acil Bölümü’nü taşıyacağız. İlimiz için en büyük ihtiyaçlardan birisi. Yenidoğan yoğun bakım ve çocuk yoğun bakım alanlarını oraya oluşturacağız. Orası 150 yatak kapasiteli. Orada fizik tedavi hizmetimiz devam edecek. Oradaki ihaleyi de dört ay kadar bir sürede bitirmiş olacağız. İlimizde bir kadın doğum ve çocuk acil alanında vatandaşlarımızın müracaat edeceği alanı oluşturmuş olacağız. Böylelikle bu konudaki sorunları çözüme kavuşturacağız. Yeni poliklinik alanlarımız oluşmuş olacak. Bu şekilde mevcut binamızdaki yoğunluğu da biraz olsun azaltmış olacağız. Böylelikle acil servis ve polikliniklerimizde yüzde 30 rahatlama ve genişleme alanı sağlamış olacağız.” şeklinde konuştu.

“Büyük projeler uzun sürüyor”

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ek hizmet binası için ise hedefin çalışmalara 2023’te başlamak olduğunu aktaran İl Sağlık Müdürü Yılmaz, “Umudumuz o yönde ancak o süreç biraz daha 2023’ten sonraya da kalabilir çünkü büyük projeler uzun sürüyor. Proje çalışmaları bir yıl kadar sürebiliyor, üzerinde düzenlemeler yapılması gerekiyor.”

“Bayram tatilinde hastanemize 22 binin üzerinde hasta müracaat etti”

9 günlük Kurban Bayramı tatilinde acil serviste oluşan yoğunluğa da değinen Dr. Yılmaz, “Bayram tatili süresince 22 binin üzerinde hasta acil servise başvurdu. 22 bin 300 gibi bir rakamımız mevcut. Ciddi bir rakam, tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum, arkadaşlarımız da ellerinden gelen gayreti gösterdiler, yoğundu gerçekten. Biz her zaman vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Az önce de dediğim gibi bu büyük bir rakam, tek bir noktada toplanırken, dört ay sonra yeni hizmet binalarımız tamamlandığında yoğunluk ona göre farklı alanlara dağılmış olacak.” ifadelerini kullandı.

“Koronavirüs salgınında vaka sayısı haftalık 100’ün üstüne çıktı”

Ülke genelinde yeninden yükselişe geçen koronavirüs salgını ve Düzce’deki vaka sayıları hakkında konuşan Yılmaz, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Şu an hareketlilik 100’ü geçti. 100’e doğru gidiyor derken. Haftalık ortalamamız 100’ün üzerinde. 120-150 civarında şu anda. Takip etmeye devam ediyoruz. Öncelikle daha önce birlikte başardık, toplum olarak birlikte yendik, yine birlikte yapmamız lazım, birlikte yapmamız gereken nedir? Bunlardan bir tanesi öncelikle en büyük silahımız aşı. Hatırlatma dozlarımızı muhakkak özellikle 50 yaş üzerindeki tüm vatandaşlardan yapmalarını rica ediyoruz. Mesai saatleri içerisinde hatırlatma dozunu yaptırmak isteyen tüm vatandaşlarımızı aşı merkezlerimize bekliyoruz. Aile hekimliklerimizin de birçoğunu aşılama hizmetimize açtık. Orada da yaptırabilirler. Onun dışında da az önce de ifade ettiğiniz gibi korunmanın diğer yolu maske ve mesafe. Yani hastane ortamı otobüslerde, uzun süre kapalı alanlarda kalacağımız alanlarda kronik rahatsızlığımız varsa, ya da kendimizde bir rahatsızlık hissediyorsak öksürük, hapşırık gibi bir takım durumlar varsa kendimiz ve arkadaşlarımızı dostlarımızı kendi hemşehrilerimizi korumak adına maske takmamız faydalı olacağını düşünüyoruz.”

“Daha hızlı yayılım gösteren varyantlar var”

Koronavirüs salgınında daha hızlı yayılım gösteren varyantlar olduğunun altını çizen Yılmaz, şunları söyledi:

“Omicron virüsünün alt varyantlardan kaynaklanıyor. İki tane alt varyantı var biliyorsunuz. Bunlar çok hızlı yayılım gösteren varyantlar. Diğer virüslerdeki gibi semptomları biraz daha hafif daha farklı seyrediyor. Ana etkenlerini hapşırık, burun akıntısı özellikle boğaz ve baş ağrısı, eklemlerde kırgınlık gibi 5 ana başlık altında toplayabiliriz. Diğer virüslere göre daha hızlı iyileşme süreci gösteriyor, ama tabi ki kişinin bağışıklık sistemine ve o an ki beslenme alışkanlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bir genelleme yapmak söyledim, herkeste bir ya da iki günde geçecek diye bir şey yok, ama genel anlamda daha hafif ve daha hızlı geçiyor. Eğer bir hapşırık varsa klima çarptı diye düşünüyorsak ya da soğuk aldık gibi düşünüyorsak mümkünse kendimizi 1-2 gün izole edelim. Şu ana kadar Düzce ‘de maymun çiçeği virüsüne rastlamak ama bu rastlamayacağımız anlamına gelmez. Maymun çiçeğinin bulaşma yolları Covid-19 gibi seri değil. Yakın temas ile bulaşma riski var. Normal hijyen kuralların uyduğumuz sürece çok hızlı bir bulaşma ya da yayılması söz konusu olmayacaktır. Münferit vakalar görebiliriz belki ve o vakaların filyasyonunu yapacağız. Yani etrafındaki yakın temaslılarını izole edeceğiz. Yakın temaslıları içerinden belki rahatsızlık geçiren olacak. Ama bu şekilde de bunu çözmüş olacağız. Sonuçta o da bir virüs, farklı bir mutasyon gelişir ya da gelişmez biz bunu önümüzdeki süreçlerde takip edeceğiz.”