Mübarak Ramazan ayı, enaniyet duygusundan uzak, şeytanların bağlandığı ve bir o kadar da muhabbetin arttığı bir ay olsun. Alla hayırlısıyla Ramazan’ı gösterdi, hayırlısıyla bayramı da gösterir inşallah. Çarşamba günkü Yorumluyorum’da 31 Mart 2019’da, bundan 3 yıl önce seçilen belediye başkanlarını genel bir değerlendirme yapmıştık. Şimdi de detaylı değerlendirmelere Akçakoca Belediyesi’nden başlıyoruz.

Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz, sonradan olma değil anadan doğma belediyeci. Babası yıllarca belediye başkanlığı yapmış, Akçakoca tarihinde birçok eseri olan bir isim. Hem de nasıl bir eser bırakmış biliyor musunuz? Son dönemde Nazmi Çiloğlu, kısmen Fikret Albayrak ve ondan önce de Hüseyin Yanmaz. Hem gönüllere dokunmuş, hem de hizmetleri yapmış. O arada bir Erol Solak var. İki dönem üst üste belediye başkanlığını kazanabilmiş bir isim. Akçakoca’da bir tane Erol Solak’ın eserini söyleyin dediğiniz zaman elle tutulur, gözle görülür b ir eseri yok. Gönüllere dokmuş, çok ince bir siyasetçi ve karşısına çıkacak rakipleri de kendisi belirlemiş. Böylece üst üste Akçakoca’da iki defa belediye başkanı olma şansını yakalamış.

Şimdi Akçakoca Belediyesi’ne bakacağız. Okan Yanmaz belediye başkanı olabilmek için 20 senedir yandı tutuştu. Gecesi gündüzü, hayali uğraştı didindi. En sonunda Allah nasip etti, büyük bir fark atarak belediye başkanı oldu. İlk işi de babasının mezarına gidip ‘Bana belediyeyi alım’ deyip dua etmek oldu. Buraya kadar her şey güzel. Ondan sonra ne oldu?

Belediyeye ekstradan 170 tane personel aldı. Hani ne İsa’ya ne Musa’ya yaranmaz hesabıyla beraber bu insanlar 2 aydır maaş alamıyor. Hepsi birden. İşin enteresanı belediyelerde devlet memurlarının maaşı aksatılamaz. Memurlar da maaş alamıyor. Alamıyor da alamıyor. Yolun sonu görünmüyor.

Burada hiç beklenmedik bir netice var. Babadan siyasetçi ve belediyeci, ama gelinen noktada 2 aydır maaşları ödeyemeyen aciz bir belediye başkanı. İşin enteresanı Okan Yanmaz ile yola çıkan 100 kişiden 80’i şimdi tersine döndü. ‘Okan Yanmaz bir daha seçilemez’ diye…

Peki, bu nasıl aşılacak? Bir formül var mı? Yok. Olan Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Yılmaz’a oluyor. Adam yeni evlendi, ikinci baharını yaşaması gerekirken hastaneden çıkamıyor. O sıkıntı ve stres de birinci dereceden onun sırtında.

Eksik olan var yanlış olan gibi, doğru olan da var. Mesela bir Pusula Katamaran’la Akçakoca’nın çehresi değişti. Çok ciddi şekilde turizme katkısı oldu. Adam dedi ki, ‘Ayranın yok içmeye, faytonla gidiyorsun falana’. Peki, işçinin parası ödenmedikçe Katamaran olsa ne olur olmasa ne olur diyenler de var. Akçakoca’daki durum bu. Ciddi bir sıkıntı var. Mübarek Ramazan ayında herkes hüsranı yaşıyor.

Bugün belediyenin gelir getirmeyen, yap işlet devretle işleyen kamelya restoranı vardı. Onun satışı gündemdeydi. Ee, sat kardeşim burayı. Belediye ne anlatırsa anlatsın. Kurt ağacın içindeyse yapacak bir şey yok. Sen belediyeye bu kadar adam alırsan, aldığın adamların maaşlarını ödeyemezsen, maddi manevi bu adamlar mutsuz olursa senin mutlu olman mümkün değil. Herkesin belediyede bir ahbabı bir akrabası var. ‘Ne var ne yok?’ dediğiniz zaman oradaki çalışan bir kahvehanede bir çay, lokantada bir yemekte bu acziyeti yaşadığı zaman senin için hayırlı rüya görür mü? Görmez. Ben Okan Bey’e özel ilişkilerde de dedi. Yahu bu işçinin maaşını ödemeyen başkan gök kubbeyi yere getirse de hiçbir anlam ifade etmez. Katamaranmış, bırak katamaranı. Akçakoca’yı tanıtmışsın! Gelen insanlara o işçinin mutsuz haliyle millete iyice rezil olmak için mi tanıtıyoruz? Olmaz ki. Ne yapmalı ne etmeli Okan Yanma bu belediye deki maaşları ödemeli. Günde kaç tane telefon alıyorum bu konuyla ilgili.

Okan Yanmaz’ın Akçakoca Belediyesi’nde iktidar olup, muktedir olamamış bir hali var. 20 sene istemiş iktidar olmuş. Bu millet ‘Bu sefer Okan’ demiş. Hayırlı olsun. Ama işçinin maaşını ödeyemiyorsun ya! Bundan sonra ne yapabilirsin ki sen o işçiyle? Çalışanı mutlu edemiyorsun. Oradaki insanları 3 yılda ‘Belediyede çalışıyorum’ demekten utanır hale getirmişsin.

Netice itibariyle Akçakoca’daki hal bu. Diğer yatırımlar olur. Onlar yürür. Az ya da çok. Ama bırak yardımı bırak sosyal belediyeciliği, çalışanının maaşını ödeyemeyen belediyeden de belediye başkanın da kimse hayırla muhabbetle söz etmez. Herkes asaletine göre hareket etmeli.

Kısa bir uyarı yapayım. 93-94 yıllarında Okan Bey’in babası rahmetli Hüseyin Yanmaz belediye başkanı. Bir Cuma günü belediyede bir konuşma yaptı. Dedi ki ‘Pazartesi günü ben yine buradayım.’ Ki seçimi kaybetmesine ihtimal yoktu. Parayı ödeyememe noktasında biraz tehditvari biraz da duygusal bir konuşma yaptı. Ama Allah rahmetiyle muamele etsin, Hüseyin Yanmaz pazaryeri, kale ve birçok yerde öyle işler yapmıştı ki… Parayı ödeyememe noktasında ki muhalefet belediyesiydi. O zaman bu şekilde imkânlar da yoktu. Ama birçok yer kabul görüyordu. Şimdiyse hem Cumhur İttifakı, hem belediye imkânları hem de ödenmeyen belediye çalışanı maaşları. Okan Yanmaz ne anlatırsan anlat. Sizi işçisin in maaşını ödeyemeyen bir belediye başkanı olarak şu anda andık. İnsanlar da böyle anıyor. Önünde iki sene var. Ya adam gibi bu İşçilerin maaşlarını öde ya da bu millet sana vakti zamanı geldiğinde bedelini sandıkta ödetir.