Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi’ye konuştu. Koca, tam kapanma öncesi cadde ve sokaklarda oluşan yoğunluk ve yüzbinlerce insanın şehir değiştirmesiyle ilgili de ilk kez yorum yaptı.

BÜYÜK GÖÇ NASIL ETKİLEYECEK?

17 günlük tam kapanma öncesi yüz binlerce insanın yollara dökerek seyahat etmesinin olumsuz sonuçlar doğuracağını belirten Bakan Koca, “Doğrusu kalabalık ortamların salgının seyrini olumsuz etkilediğini iyi biliyoruz. Dar bir zaman diliminde yoğun bir çıkışın yaşanmaması için perşembe günü itibarıyla uygulanarak geçişlerin daha dengeli olması hedeflendi. Doğrusu bu şekilde yoğun çıkışların olması olumlu bir durum değil. Ayrıca gidilen yerde kalabalık ortamların oluşması, bir risk taşıyor. O nedenle vatandaşlarımızın gittikleri ortamda birbiriyle teması olabildiğince önleyen bir davranış içinde olmaları gerekiyor. Daha önce bir buçuk metre mesafenin koruyabildiğini ama şimdi en az iki metre mesafe olması gerektiğinden bahsediyoruz.” dedi.

“5 BİN HEDEFİ İÇİN VAR GÜÇLE ÇALIŞIYORUZ”

Tam kapanmayla salgınla mücadelede hedeflerden de bahseden Bakan Koca,  “Tam kapanmayla birlikte insanların teması minimalize edilerek, kalabalık ortamların oluşması önlenerek, vaka sayısının olması gereken düzeye inmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız hedefi 5 binin altına indirmek olarak açıklamıştı. Ben bu sayının bayram sonrasında olabileceğine inanıyorum. Şimdiden 30 binli rakamlara inmeye başladı. Bu hedefe ulaşabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.” cümlelerini kullandı.

KAPANMA SONRASI KONTROLLÜ GEÇİŞ

17 günlük tam kapanmanın sona ermesin ardından dengeli bir süreç işleyeceğini kaydeden Bakan Koca, “Bunun dengeli bir süreç olmasını ama pratik hayatı da zorlayan bir süreç olmaması için kontrollü geçişin daha anlamlı olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemin tedbirlere uyumla birlikte ve yoğun aşılamayla daha kontrollü, daha dengeli, salgının etkisinin daha azaldığı bir döneme geçeceğimize inanıyorum.” dedi.

Bir türlü istenilen hıza ulaşılamayan aşılama hedeflerinden de bahseden Bakan Koca,  “Vaka sayılarının bayram sonrası belli bir düzeye doğru iniş göstermesi ve bunun devamında kontrollü bir geçiş dönemiyle sürdürülmesi ve haziran sonunda 40 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılamasını sağlamakta kararlıyız. Devamında 18 yaş üstünü aşılamayı sağlayabilirsek, yaz döneminin daha kontrollü geçeceğine inanıyorum. Hem tedbirler hem yaygın aşılama birlikte olacak.” dedi.

“HİÇBİR ÜLKE HEDEFLEDİĞİ AŞIYI TEDARİK EDEMEDİ”

Koronavirüs aşılarının sevkinde çok sorunlar yaşandığına dikkat çeken Bakan Koca, “Dünyada aşı savaşının olduğunu hep söylüyorum. Hiçbir ülke hedeflediği aşıyı tedarik edemedi. Buna aşı üreticisi olan Almanya gibi ülkeler de dahil. Erken dönemde alabileceğimiz aşılarla ilgili sözleşmeleri yapmak üzere yoğun gayret gösterdik. Sözleşmelere niye uyulmuyor? Şirketlerin uyumunda sorun yok, fabrika üretimde problem yok ama ülkeler öncelikle kendi vatandaşlarını aşılamak istedikleri için üretimi ağırlıklı içeride kullanıyorlar. Eğer sözleşme gereği nisan sonuna 100 milyon aşı gelmiş olsaydı şu an hiçbir sorunumuz yoktu. Çin aşısı, tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek.” ifadelerini kullandı.

 (HÜRRİYET)