İlk kez 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının Türkiye'de tespit edilen ilk vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart günü açıklandı.

Mart 202’de eve hapsolduk

Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti. Mart 2020 itibariyle Türkiye’de salgının bulaş riskine karşı tedbirler ve kısıtlamalar dönemi başladı. Sokağa çıkma kısıtlamaları ve şehirlerarası seyahat yasakları başta olmak üzere ev odaklı bir yaşam tarzı zorunlu olarak benimsendi.

1 Temmuz 2021 milat oldu

Aşılamanın yaygınlaşması ve mutasyona uğrayarak eski gücünü kaybeden virüs nedeniyle toplumsal bağışıklık sağlanırken 1 Temmuz 2021 itibariyle Türkiye’de salgın tedbirlerinin bir kısmı kaldırılarak tam normalleşme süreci başladı. Okullar yeniden açılırken kültür ve sanat etkinlikleri ile sportif faaliyetlerde canlanma başladı.

Omicron ‘Kabus geri mi dönüyor?’ dedirtti

Takvimler 2021’in Aralık ayını gösterdiğinde ise Omicron varyantı kâbusu nedeniyle Türkiye’de en yüksek vaka sayılarının görüldüğü günler başladı. ‘Kâbus geri mi dönüyor?’ derken vaka sayısında hızlı düşüş başladı ve herke derin bir nefes aldı.

Açık alanda maske zorunluğu tarih oldu

Öte yandan bu dönemin simgelerinden biri haline gelen maske takma zorunluluğu, Bilim Kurulu'nda alınan karar çerçevesinde açık havada ve yeterince havalandırması olan kapalı alanlarda kaldırıldı. HES kodu uygulamasına da son verildi.

Yüzde 95’lik düşüş

10 Nisan 2022 itibariyle 5 bin 609 kişiye COVİD-19 teşhisi konulurken, 32 kişi yaşamını yitirdi. Omicron’la zirveyi test eden vakalar iki ayda, yüzde 95 oranında düştü. Salgında 25 ay geride kalırken 13 Temmuz 2021’den bu yana en düşük vaka sayısına ulaşıldı.

20 ayın en düşük vefat sayısı

Toplumsal korunma sayesinde vefat sayısı ise dibi gördü. Tam 20 ayın en düşük can kaybı yaşandı. Tüm bu gelişmeler yaşamı kâbusa çeviren yeni tip koronavirüs salgını artık hayatın bir parçası olmaktan artık yavaş yavaş çıktığını gösterdi.

Bakan Koca’dan esprili paylaşım

Her gün daha da iyiye giden veriler yüz güldürürken, salgınla mücadele döneminin başından bu yana 84 milyonun dikkatle takip edip açıklamalarına odaklandığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’dan esprili bir paylaşım geldi. Bakan Koca, paylaşımında, “Fahrettin Koca'yı tanımadığımız günlere dönüyoruz. Bugünkü vaka sayısı: 5.609.” ifadelerine yer verdi.

‘Tedbirler tamamen kaldırılacak’ iddiası

Koca’nın bu paylaşımı ve veriler önümüzdeki günlerde salgınla mücadele kapsamında hali hazırda uygulanmaya devam eden toplu taşıma araçları ve kapalı alanlarda maske yasağının kaldırılmasının gündemde olduğu yorumlarına neden oldu.