Yeni tip koronavirüsle mücadelede artan vaka ve vefat sayılarına karşın alınan kısmi ve tam kapanma tedbirleriyle salgın kontrol altına alınmış ve 3 aşamaları normalleşme süreci başlamıştı. Bu adımlarının sonuncusu olan 1 Temmuz itibariyle başlayan tam normalleşme süreci kapsamında Türkiye uzun bir sürenin ardından bir bayramı kısıtlamasız kutluyor.

Öte yandan tam normalleşme kararının üzerinden henüz 1 ay bile geçmeden vaka ve vefat sayıları yeniden alarm veren seviyelere ulaştı. 4 binlere kadar gerileyen vaka sayısı 9 bin sınırına dayanırken vefat sayıları ise ikiye katlandı. Tedirgin eden gelişmelerin ardından uzmanlardan art arda 4. dalga uyarısı geldi.

AĞUSTOSTA 4. DALGA UYARISI

Bayram tatilinde sahillere akın eden vatandaşların büyük bir kısmının maske ve sosyal mesafe kurallarını hiçe sayan görüntüsü sonrası vaka sayılarının hızlı bir tırmanış trendine gireceğini belirten uzmanlar sonbahar bile gelmeden ağustos ayında 4. dalganın görülebileceğini öngörüyor.

DÜZCE’DE AŞILAMA YÜZDE 62’DE KALDI

Öte yandan 16 yaş ve üzeri her vatandaş için aşı tedariki sağlansa da salgınla mücadelenin belkemiği olan aşılama düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Ölümcül salgına karşı Düzce’de dibi gören aşılamada artık günlük bin aşılama sayısına dahi ulaşılamıyor. Yüzde 62’de kalan 1. doz aşılamasına karşı kentte sırası geldiği halde aşısını olmayanların sayısı 115 bini üzerinde. Uzmanlar kazanımların kaybedilmemesi için tedbirlere tam uyum ve vakit kaybetmeden aşı uyarısı yapıyor.

“YA AŞI VE TEDBİR YA DA…”

Artan vakalara karşı aşılamada hız kazanılması gerektiğine dikkat çeken Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’dan bir kez daha kritik uyarı geldi. Son dönemdeki rehavete de değinen Koca, aşılamada yüksek oranlarına ulaşılamamasının ve kurallara uymamanın sonucunun yeniden zor günler olduğunu, “Aşı ve tedbirlerle sağlanacak toplumsal bağışıklığın aksi, kısır döngüdür. Salgını bitirmek için tedbirlere uyun, aşınızı olun. Ya tedbir ve aşı, ya kısır döngü!” sözleriyle anlattı.

“AŞINIZI HEMEN YAPTIRIN”

Aşı olmayı erteleyenlere de seslenen Bakan Koca, “Biraz daha zaman geçsin oluruz!” Ya biraz geç olursa? Günlük vaka sayısı 8.780’e kadar çıktı. Ertelemişseniz aşınızı hemen yaptırın.” Sözleriyle artan vakalar karşısında vatandaşlara aşı olma çağrısını yineledi.

HABER: Mehmet GÜNESEN