Türkiye'nin salgınla mücadelesinde mesai kavramı gözetmeksizin görevlerini sürdüren sağlık çalışanları, Koronavirüs salgını ile en büyük mücadeleyi veriyor. Salgının önüne geçmek için en ön safta savaşan Sağlık ekipleri, kendi canlarını hiçe sayarak her türlü fedakârlığı üstleniyor.

Düzce’de, 96 sağlık çalışanından oluşan filyasyon ekibi, virüs taşıyanların temas ettikleri kişileri tespit ederek, salgının yayılımını engellemek için büyük bir titizlikle çalışıyor. Özel koruyucu kıyafetlerle temaslıların evlerine kadar giderek ilaçlarını veren ve karantinada kaldıkları sürece ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi veren filyasyon ekipleri, salgınla mücadelenin en başkahramanları arasında yer alıyor.

Düzce’de mesai mefhumu gözetmeksizin 7/24 saat görevlerinin başında olan Düzce Halk Sağlığı Başkanlığına bağlı filyasyon ekibinde görevli sağlık çalışanlarının vatandaşlardan tek isteği ise, maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyen kuralları başta olmak üzere alınan tüm tedbir ve kurallara uymaları.

Düzce Halk Sağlığı Başkanlığı’nda görevli Hemşire Mehmet Cüceler, filyasyon ekibinin geçirdiği bir günü Öncü Haber Mikrofonuna anlattı.     Düzce’de salgının yayılımını engellemek için gece-gündüz çalıştıklarını ifade eden Cüceler,

İlk vaka Türkiye’de 11 Martta görüldü. Bizde 15 Mart itibarı ile ekibimizi kurduk. 15 Marttan itibaren de görevimizi büyük bir özveri ile yürütüyoruz. Son zamanlarda Türkiye genelinde vaka artışı oldu. Bakanlığın açıkladığı rakamlarda belli, Düzce’de de bu orantıda vaka artışı mevcut. Düzce’de insanların kurallara dikkat ettikleri günler oldu, hastalığın ciddiyeti daha belli değilken salgının ilk başlarında. İnsanlarda bir korku vardı, hastalığın ciddiyeti henüz bilinmiyordu ve bu sayede vakalarımız azdı. Şu an için Düzce’de insanlar biraz rehavete kapıldılar, normalleşme süreci ile birlikte. Bu rehavet ortadan kalkarsa, yeni yasaklarla birlikte vaka sayısının yeniden düşüşe geçeceğine inanıyorum.

Biz filyasyon ekibi olarak sahada aktif bir şekilde çalışıyoruz. Ekip sayılarımızı arttırdık. Biz bu salgınının daha fazla yayılımının önlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Sabah saat 08:00’den, gece saat 01:00’a kadar çalışıyoruz.  Bizim sabah saat 08:00’da mesaimiz başlıyor, özel koruyucu kıyafetlerimiz ile birlikte, bölgelerimizdeki hasta ve temaslılarımıza gidiyoruz. Aynı zamanda gün içerisinde hastalar aranıyor, yapmaları gerekenler konusunda bilgi veriliyor, semptomları sorgulanıyor, hastalıkları sorgulanıyor ve buna bağlı olarak da ilaçlarına başlanıyor. Mesaimiz gece 00:00 -01:00’e kadar devam ediyor. Bizim bir günümüz böyle geçiyor. Her bir ailenin 4-5 tane temaslısı oluyor. Biz bütün temaslıların tamamına gün içerisinde ulaşıyoruz” diye konuştu.

Dr. Ünlü: “İnsanlarımız kurallara uyarsa bu salgını yeneceğiz”

Filyasyon ekibinde görevli Dr. Koray Anıl Ünlü ise yorucu bir süreçten geçtiklerini kaydederek, vatandaşlardan alınan tüm tedbir ve kurallara uymalarını istedi. “Biz halkımızın sağlığı için büyük mücadele veriyoruz” diyen ünlü, konuşmasında şunları söyledi:

“Süreç çok yorucu. Gerçekten bütün ekipçe yoruluyoruz. Halk Sağlığında görevli arkadaşlarımız olsun, telefon başında görevli arkadaşlarımız olsun, filyasyon merkezimiz çok yoğun bir süreç geçiriyoruz. Bu nedenle halkımızın bu salgına karşı biraz daha bilinçli olmasını istiyoruz. Alınan kurallara uyulursa, bu salgını yeneceğiz.”

HABER: Savaş ARI