Doğal konumu itibarıyla fay hatları üzerinde yer alan Türkiye’de doğal afetlere yönelik verilen eğitimler hız kesmeden devam ediyor. 2020 yılında Elazığ ve İzmir’de meydana gelen depremler nedeniyle meydana gelen yıkım ve can kayıplarının ardından 2021, “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edildi. Tüm yurtta doğal afet öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bilinçlendirme eğitimleri verilmeye başlandı.

1999 yılında yaşadığı iki büyük depremle büyük yara alan ve Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Düzce’de de bu eğitimlere hız kesmeden devam eden Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, cuma namazı öncesinde Cedidiye Camii’nden merkezi ezan sistemiyle tüm camilerde vatandaşlara afet bilinci eğitimi verdi.

Uzman eğitimciler tarafından deprem öncesinde alınacak tedbirler, afet esnasında uygulanacak hayati teknikler ve afet sonrasındaki süreç yönetimiyle ilgili vatandaşlara bilgiler verildi.

“130 bin kişiye afet farkındalık eğitimi verdik”

Cuma namazı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Düzce AFAD İl Müdür Ali Kartal, 2013 yılından bu yana Düzce’de 130 bin kişiye afet farkındalık eğitimi verildiğini kaydeden, “Yaşadığımız Elâzığ ve İzmir depremleri ve iki yıl önce yaşadığımız İstanbul Depremi’nde deprem sonrası halkın kargaşaya kapılması, yollara hızlı bir şekilde panik halinde çıkıp olmaması gereken hareketler yapmaları bu konunun üzerinde durulmasını sağladı.

Afet farkındalık yılında eğitimleri tüm toplumuza yaymaya kararlıyız.  Ülke genelende 51 milyon bunun ilimizdeki karşılığı ise 250 bin kişiye eğitim kararı alındı.  Bununla ilgili il merkezinde valimizin, ilçelerde ise kaymakamlarımızın koordinesinde eğitmenlerimiz aracılığıyla eğitimlerimiz başladı.” diyerek eğitimlerin hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

“Eğitimlerimiz devam ediyor”

Eğitimlere ilk önce kamu personelinden başlandığını kaydeden Kartal, Bununla birlikte müftülükten, sağlıktan, gençlik ve spordan, belediyeden ve özellikle gönüllülerimiz olmak üzere 85 eğitmenimizi yetiştirdik. Bu 85 eğitmenimizin aracılığıyla kamu kurum ve kuruluşları, dernekler, odalar ve diğer iş yerlerindeki eğitimleri tamamlayacağız. Bu eğitimin önemli bir kısmını da okullardaki öğrenciler oluşturuyor.  Yüz yüze eğitimler olmadığı için bu eğitimlerin önemli bir kısmını Zoom üzerinden gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

“Bu hafta daha farklı bir şey yapalım dedik”

Bu hafta farkındalık oluşturarak vatandaşların dikkatini çekmek istediklerini belirten Kartal, “Camii cemaatine yönelik müftülük eğitmenlerimiz aracılığıyla eğitimler verelim dedik ve amacına da ulaştığını düşünüyorum. İçeriden çok önemli dönüşler aldık. Eğitimlerimiz ilçelerimizde de devam edecek.” dedi. Vatandaşların mutlaka afet bilinci eğitimi almalarının altını çizen Kartal, AFAD’ın resmi sitesinden de bu eğitimlerin ücretsiz bir şekilde alınabileceğini kaydetti.

 

Bu tavsiyeler hayat kurtarıyor

Afet başladığı anda ‘çök, kapan, tutun’ hareketinin çok önemli olduğunu aktaran Kartal, “Bulunduğumuz noktada kendimizi ve yakınlarımızı koruyabiliriz.  Akabinde de taliye ve buluşma noktası önemli.

Böyle bir afet anında vatandaşlarımız panik yapmadan ve araçsız olarak bu noktalara intikal etmesi çok önemli. Kaldı ki bu konuları biz önceden ailemizle konuştuysak telefona çok ihtiyacımız olmaz.  Telefon illaki gerekiyorsa da mesaj ya da internet tabanlı iletişim araçlarıyla iletişim kurmamız önemli.” diyerek sözlerine son verdi.

HABER: M. KİLELİ