Düzce’de yeniden hızlı bir yayılım sürecine giren koronavirüs salgını yüzünden hastanelerde yatan hasta sayısı düşmüyor aksine yoğun bakımda tedavi oranları artıyor. Günlük 450 civarında yeni hastanın tespit edildiği kentte, maske-sosyal mesafe-hijyen ve en güçlü silah aşı için yapılan uyarıların göz ardı edilmesi salgınla mücadeleyi olumsuz etkiliyor. Bu süreçte yapılan araştırmalar virüsün sadece fizyolojimizi değil psikolojimizi de bozduğunu ortaya çıkartıyor.

Araştırmacılar, ortalama yaşı 63 olan kontrol gruplarının nörobilişsel zayıflama, stres, kaygı ve uyku bozukluğuyla depresyona dair çeşitli verilerini bir yıl süreyle inceledi.

Bilim insanları, araştırmada, Kovid-19 olanların olmayanlara göre akıl sağlığının bozulma riskinin yüzde 60 daha fazla olduğunu tespit etti.

Araştırmada, bilim insanları, akıl sağlığının bozulma riskinin Kovid-19 tedavisi için hastaneye kaldırılanlarda daha yüksek olduğuna dikkati çekti.

Araştırma ekibi, Kovid-19'un akıl sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dair artık ellerinde somut veriler olduğunu kaydederken, Kovid-19 bulaşmasının yanı sıra akıl sağlı bozukluklarına tecrit ve sokağa çıkma kısıtlamaları gibi tedbirlerin de olumsuz etkileri olduğuna dikkati çekti.

Araştırmacılar, Kovid-19'u atlatanların akıl ve ruh sağlıklarıyla mücadele etmenin Kovid-19 salgını sonrası öncelikli konular arasında olması gerektiği konusunda uyarıyor.