Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, 1997 yılında Düzce’ye giren ve özellikle fındık bahçelerine ciddi zararı olan Amerikan Beyaz Kelebeği mücadele konusunda çok önemli açıklamalarda bulundu. Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ile yapılan bir çalışma sonucunda “Amerikan Kapanı” ile bu zararlı kelebekten mücadele verilmesi planlanıyor.

Gümüşova pilot bölge seçildi
Tavlı, Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele konusunda pilot bölge olarak Gümüşova’nın seçildiğini belirtti.
Gümüşova’nın pilot bölge olmasını kendilerinin talep ettiğini ifade eden Tavlı, “Gümüşova’ya bir ayrıcalık uygulanacak. 20 bin TL tutarındaki parayı Gümüşova İlçe Tarım Müdürlüğü’ne aktarılması sözü verildi. Gümüşova’ya yapmış olduğu katkıdan dolayı da Düzce Valimize teşekkür ediyorum” dedi.

Kokusunda ölecek
Tavlı, Düzce Valiliği’nin destekleri ile kurulan sistem hakkında bilgilendirmelerde bulundu. “Nisan ayının başında hazırladığımız kapanın üzerinde sarı renkli bir ampul, içinde talaş ve onların kokusuna gelmesini sağlayacak bir ilaç var onu koyacağız. Kelebek önce ışığa gelecek sonra kokusunun cazibesinden dolayı aşağı inecek ve orada ölecek. Bir daha yukarı çıkamayacak”

100 adet kapan yapıldı
Tavlı, ilk aşamada 100 adet kapanla mücadeleye başlayacaklarını bildirdi.