Düzce’de uzun yıllardan bu yana görülen Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı, birden çok bitkiyle beslenmesi ve çok yüksek miktarda çoğalma kabiliyetine sahip olması nedeniyle, hem bitkisel üretimi hem de insanların yaşam alanlarını tehdit ederek sosyal yaşamı olumsuz yönde etkiliyor.

“Zararın önüne geçmek için ilaçlı mücadele şart”

Bölgemizde her yıl 2 döl veren bu zararlı, birinci neslini haziran ayında, ikinci neslini ise ağustos ayında vererek önemli ölçüde zarar meydana getiriyor.

Konuya ilişkin Düzce Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının ekonomik zarar eşiği üzerine çıkmasını engellemek amacıyla gerekli ilaçlı mücadelenin geciktirilmeden ve İl genelinde eş zamanlı olarak yapılması, zararlının yoğunluğunun azalmasında önemli katkı sağlayacaktır.” İfadelerine yer verildi.

SAYILARI GEÇEN YILA ORANLA BU YIL DAHA YÜKSEK

Yapılan arazi çalışmaları, Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren çıkış yaparak yumurta koymaya başladıkları ve ortalama bir yumurta paketinde 700-1000 arasında yumurta koydukları gözlemlendi.

Bu günlerde yumurtadan çıkış yapan kurtçukların bitkilerin yapraklarıyla beslenmeye başladıkları görüldüğünü kaydeden yetkililer, 2021 yılında nüfus yoğunluğunda bazı bölgelerde görülen artışın bu yıl zarar oranının daha yüksek olacağını ortaya koyacağını söyledi.

İLAÇLAMA İHTİYACI NASIL ANLAŞILIR?

Tarım İl Müdürlüğünden zararlı ile mücadele edilip edilmeyeceğine karar vermek için şu yola başvurulması gerektiği vurgulandı; “Fındık bahçelerinde Tırtıl kolonileri çaprazlama olarak birer ocak atlanarak, toplam 10 ocakta sayılmalıdır. Zararlı ekonomik zarar eşiğinin üstünde ise mücadeleye karar verilmeli ve çoğalmaya karşı mücadele edilmelidir.

Bu kapsamda; Belediyelerin sorumluluğunda bulunan alanlarda gerekli olan ilaçlamaların yapılabilmesi için Belediyelere bilgilendirme yapıldığını ifade eden Müdürlük yetkilileri; “2022 yılında İl Özel İdare bütçesi ile alınan ilaçlar ile köylerde, İl Müdürlüğümüz ekipleri tarafından Ziraat Odaları ve Bakanlığımız desteğiyle alınan makineler ile ortak alanlarda ilaçlama yapılacaktır.” Açıklamasında bulundu.

“Üreticilerimizi daha duyarlı olmaya davet ediyoruz”

Zararlıyı baskı altına alan doğal düşman olan yararlı böceklerin korunması ve etkinliğinin artırılması amacıyla ilaçlı mücadelede çevre dostu ilaçların tercih edilmesi; hem İnsan sağlığının hem de Çevre sağlığının korunmasında önemli ölçüde katkı sağlayacağı vurgulandı.