Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Kontrollü normalleşme sürecinden sonra artan vaka sayılarına dikkat çeken Koca, performansın istenilen düzeyde olmadığını aktardı. Çoğu ilde vaka artışı yaşandığını söyleyen Koca, bunların henüz hastaneye yansımadığını belirtti.

MÜCADELE SONUCUNDA KAZANDIKLARIMIZI KAYBETMEYİN

Kontrollü normalleşme döneminde iki haftanın geride kaldığını hatırlatan Koca, “İlk iki haftamızı geride bıraktık. Şüphesiz, bu kısa zaman içinde büyük sonuçlar almayı beklemiyorduk. Ama göstereceğiniz tereddütsüz irade, sonuçlarını hemen değilse de yakında ortaya koyacaktır. İşin tabiatı da budur. Yine de bilmeliyiz ki, sonuçlar zamanla alınırken salgın kısa sürelerde tırmanışa geçebilmektedir. Bu sebeple, sözlerimin başında bir uyarıda bulunmak istiyorum: Virüse sosyal hayatı ele geçirme fırsatı vermeyin! Gün gün verdiğiniz bir mücadele ve yaşadığınız mahrumiyetler sonucunda kazandıklarınızı, kaybetmeyin!” dedi.

DÜZCE’NİN ARALARINDA OLDUĞU İLLERE ÇAĞRI: AMİRLERİNİNZİN KARARLARINA UYUN

Düzce’nin de aralarında bulunduğu Yüksek ve Çok Yüksek Risk Gruplarındaki illerde yaşayan vatandaşlara seslenen Koca, “Riski yüksek iller, tedbirlerin ciddiyetinin yüksek olduğu illerdir. Bu ciddiyeti gösterin. İlinizdeki mücadele için bazı kararlar bizzat şehrinizdeki amir, yönetici ve uzmanlar tarafından verilmektedir. Bunların kararlarının bizim verdiğimiz kararlardan, taleplerinin bizim taleplerimizden hiçbir farkı yoktur. Sizlerin yaşama şartlarını bizden iyi bilen onlardır. Günlük hayatınıza getirdikleri düzenlemelere lütfen uyun” sözleriyle uyardı.

TEDBİRLERE UYMAK VATANDAŞLIK BORCUDUR

Covid-19'un kitlesel bir sorun olmaktan çıkması için önümüzde sadece aylar olduğunu belirten Bakan Koca, “İnsanlık, 2020'nin çaresizliğini aştı. 2021 yılı umut ve zafer yılıdır. Çeşitli kısıtlamaların yerini şimdi serbestlikler aldı. Sosyal hareketlilik arttı. Bu demektir ki, virüsün hareket imkânı da arttı. Maharet, tedbirlere uyarak, bu imkânı virüse tanımamaktır. Sokağa çıkan her insan bu bilinçle hareket etmelidir. Yoksa ihmallerimizden başka bir gücü olmayan virüs bizi yeni zorluklara mahkûm eder. Artışlardan hepimiz sorumluyuz, düşüşlerle hepimiz mutluyuz. Bu nedenle tedbir şahsi bir karar değildir. Bir insanlık borcu, bir yurttaşlık ödevidir” dedi.

ÇOĞU İLDE VAKA ARTIŞI GÖRÜLDÜ

“Son on beş günde, maalesef çoğu ilimizde, vaka artışı görüldü. Sonuçlar henüz hastanelere yansımaya başlamadı” diyen Koca, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, Kabine toplantısında açıkladığı üzere, renklere göre sınıflandırdığımız illerimizdeki vaka artış seyri bir süre daha takip edilecek. İlk 15 gündeki performansımız, istenilen düzeyde olmasa da, meseleye artan bir irade ile sahip çıkacağınıza inanıyoruz. Haftada bir yayınladığımız insidans haritası ise salgınla mücadelede başarı karnemizdir. Bu haritaları dikkatle takip etmelisiniz” dedi.

60-65 YAŞ ÜZERİ AŞILAMA BAŞLIYOR

Bakan Koca, 1 ayı aşkın süredir güncellenmeyen aşı takvimi ile ilgili de bir müjde paylaştı. Koca, “65 yaş üstü büyüklerimizin, sağlık çalışanlarının aşıları tamamlandı. Gelecek haftadan itibaren bir alt grubun, yani 60-65 yaş grubunun aşılarına başlanacak. Yaşınız 60-65 arasındaysa lütfen telefon mesajlarınızı dikkatle takip edin” ifadelerini kullandı.

BİONTECH AŞISI GELDİ

Bakan Koca, Biontech aşısının testlerde kullanılacak olan ilk 5800 dozu ülkemize ulaştığını blidirerek, “Uygulanmak üzere, bu ay 4.5 milyon doz daha gelecek. Bu sırada aşının testleri tamamlanmış olacak. Bu aşı da, aşı sırası gelenlere yapılacak” dedi.

MUTANT VİRÜS UYARISI

Konuşmasının sonunda mutasyonlu koronavirüs tehlikesi için ayrı bir parantez açan Bakan Koca, “Bildiğiniz gibi, virüsün bazı şekilleri ortaya çıktı. Bu duruma mutasyon diyoruz. Mutant virüsler, daha zayıf fakat daha kolay bulaşıyorlar. Böylece vakalar da yaygınlaşıyor. Endişe verebilecek yayılmanın önünü kesecek olan tedbirdir. Virüs, eski virüs değil, mutasyona uğradı diyerek, asla işi hafife almayın. Mutantı da olsa, Koronavirüs tehlikeli bir virüstür” sözleriyle vatandaşları uyardı.

HABER: Mehmet GÜNESEN