Türkiye’de yaklaşık 8 milyon diyabet hastası olduğu bilinirken 1.5 milyon hasta insülin enjeksiyonu yapıyor. Sağlıkta en önemli ihtiyaçlardan biri olan insülin ithal edilmesinin önüne geçilmesi için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İnsülin Türkiye'de üretilecek.” paylaşımı yaptı. 

Milyonlarca lira ülkemizde kalacak

Türkiye’nin tamamen yerli imkanlarla insülin üretmesine olanak sağlayacak projenin tamamlanması, hem diyabet hastaları hem de bu ürünlerin yurt dışından tedarik edilmesi nedeniyle ortaya çıkan milyonlarca liralık kaybın önlenmesi açısından önem taşıyor.

Proje duyuruldu

Sağlık endüstrileri alanındaki yatırım, üretim ve ihracatın artırılması, teknolojinin geliştirilmesi amacıyla faaliyet gösteren Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi, Türkiye için stratejik öneme haiz ürünler arasında değerlendirilen insülin üretimi için yakın zamanda proje duyurusuna çıktı. Duyuruda, "Hücreden İtibaren Yerli İnsülin Üretimi Projesi" için istekli firmaların Komite tarafından değerlendirileceği bildirildi.

Sıra insülinin yerlileşmesinde

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İnsülin Türkiye'de üretilecek. Kronik bir hastalık olan diyabette hayati öneme sahip insülinin yerli üretimi için harekete geçtik. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu firmalara çağrıda bulundu. Kendi COVID-19 aşımızın üretiminden sonra sıra insülinin yerlileşmesinde." ifadelerini kullandı.

Öncü Haber Merkezi