Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınında 1 Temmuz’da başlayan normalleşme sürecinin ardından tehlike çanları yeniden çalmaya başladı. Artan vakalara rağmen aşılamanın istenen seviyede olmadığı Düzce’de günlük hasta sayısının 130’a dayanması riskli günlerin geri döndüğünü gözler önüne serdi.

Salgınla mücadelede en güçlü silah olarak kullanılan aşının daha yaygınlaşması için Düzce İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde kurulan mobil aşı timleri, merkez ve merkez ilçelere bağlı en ücra köylere kadar giderek, vatandaşlara aşı uygulaması yapıyor.

“Aşı hizmetlerini halkımızın ayağına getiriyoruz”

Düzce’de yaşayan vatandaşları aşı konusunda bilinçlendirmek için kurum müdürlerini de yanına alarak sık sık sahaya çıkan Düzce Valisi Cevdet Atay’ın son durağı Aziziye Mahallesi’ndeki semt pazarı oldu. Burada aşı seferberliği ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Düzce Valisi Atay, il genelinde aşı çalışmalarının artarak devam ettiğini ifade etti. Mobil aşı timlerinin toplum sağlığı için halkın ayağına kadar gittiğinin altını çizen Vali Atay, “Sağlık ekiplerimiz, mobil aşı birimleri ile ilimizin her yerinde hizmet vermeye çalışıyor. Bizim amacımız, aşıyı vatandaşlarımızın ayağına getirmek. Burada bizim amacımız; aşı yaptıramayan vatandaşlarımızın, aşılarını yaptırmaları. Bu anlamda da, köy - köy, sokak - sokak, cadde – cadde gezici aşı ekiplerimiz, yaklaşık 300 personellerle aşılama çalışmalarına devam ediyorlar. Büyün vatandaşlarımızın bu çalışmalara karşı, bu uyarılara karşı, özellikle aşı olmayan vatandaşlarımızın aşılarını olmalarını istirham ediyoruz. Hem kendi sağlıkları, hem ailelerinin sağlıkları, hem de sevdiklerinin sağlıkları için mutlaka aşılarını olsunlar. Aynı zamanda, okullar açılacak biliyorsunuz; özellikle okula gidecek olan 15 yaş üstü öğrencilerimizin velilerinin de onayıyla yaptırmalılar. Aşılarını yaptırmak isteyen 15 yaş üstü gençlerimizin aşılarını yaptırabileceklerini duyurmak istiyorum.” dedi.  

“İlimiz aşılamada yüzde 70.2 oranında…”

Düzce’de aşılama oranın yüzde 70.2 olduğunu ve bu oranı yükseltmek için çalışmaların artarak devam edeceğini söyleyen Vali Atay, “İlimiz aşılamada 70. 2 oranında. Bu yeterli değil, arkadaşlar. Bizim bir an önce yüzde 75’i aşıp, 80’lere doğru gitmemiz gerekiyor. Biz bunu bölgedeki vilayetlerde gördük, bunu başarabiliriz. Ben Düzce halkımızın duyarlı olduğunu biliyorum. Bizim aşı ekiplerimiz de, özellikle köylerinden gelemeyen, uzak yerlerden gelme ihtimali zor olan insanlarımızın ayaklarına kadar gidiyoruz. Fabrikalarda çalışan arkadaşlarımıza iş kaybı olmasın diye, bizatihi fabrikalarda aşılarını yaptırıyoruz. Ben buradan tüm sağlık çalışanlarımıza yeniden sizlerin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum. Aşı olmayan vatandaşlarımızın da aşılarını bir an önce olmalarını istirham ediyorum. Bu kafeteryalarımız kapandığı zaman, restoranlarımız kapandığı zaman hepimiz çok üzüldük. Lütfen buradaki gençlerimiz bunu düşünsünler” diye konuştu.  

“Yoğun bakımda yatan 19 hasta 60 yaş altı…”

Pandemi yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 19 hastanın 60 yaş altı olduğuna dikkat çeken Vali Atay, son olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yoğun bakım oranlarını günlük olarak takip ediyorum. Şu anda yoğun bakımda yatan 19 hastamız var. Bunun yarısı entübe. Özellikle arkadaşlarımıza, yoğun bakımda yatan hastalarımızın yaş ortalamalarını soruyorum. Şu anda yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarımızın yaş aralığı 60’ın altı. Yani bu şunu gösteriyor; bizim daha önce aşıladığımız yaşlılarımızın, özellikle 3. soz aşısını olan yaşlılarımızda herhangi bir olumsuz durum söz konusu değil. Yoğun bakımdaki verilere göre konuşuyorum. Bu nedenle aşılarını yaptırmayan genç nüfusun bir an önce aşılarını yaptırmaları gerekiyor.”

HABER: Savaş ARI