Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Dilek Yekenkurul, dünyada farklı ülkelerde özellikle çocuklarda görülen ve etkeni henüz bilinmeyen “Gizemli Hepatit” hakkında bilgi verdi.

İlk kez İngiltere’de görüldü

İlk olarak 5 Nisan 2022’de İngiltere’de bildirilen gizemli hepatitin, sonrasında çok sayıda ülkede görüldüğünü ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yekenkurul, “Kaynağı henüz net olmayan, ancak etkenin Adenovirüs-41f olabileceğinin üzerinde durulan, ani gelişen (akut) şiddetli karaciğer inflamasyonuna (hepatit) sebep olan bir hastalıktır.” dedi.

İşte belirtileri

Hastalığın belirtilerini sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Yekenkurul, “Özellikle sarılık ve bulantı-kusma olmak üzere; gözlerde sulanma ve kızarıklık, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, ishal, açık renkli dışkı, koyu renkli idrar gibi hepatit bulgularının yanında daha nadir olmak üzere ateş ve burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi solunum bulguları da görülebilir.” diye konuştu. Etkeni net olarak ortaya koyulmadığı için bulaşıcılıkla ilgili kesin bir bilgi verilemediğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Yekenkurul, muhtemel etkenler göz önüne alındığında bulaşıcı olduğunun söylenebileceğini bildirdi.

“Bağışıklık sistemi düşük kişilerde ağır seyredebilir”

Adenovirüslerin normalde hepatit tablosuyla seyretmediğini ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi tablolarla çok daha hafif bir şekilde atlatıldığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yekenkurul, “Bağışıklık sistemi düşkün kişilerde bazen ağır seyredebilir. Ancak gizemli hepatitte olguların çoğunun daha öncesinde sağlıklı çocuklar olduğu bildirildi. Bu sebeple tespit edilmiş bir risk faktörü şuan için bildirilmedi. Sadece bazı olguların COVID-19, EBV, CMV gibi virüslerle birlikte pozitif olduğu bu sebeple ağır klinik seyir gösterdiği belirtildi. Ayrıca olguların çoğunun COVID-19 aşısı yaptırmadığı bildirildi.” dedi.

“Genellikle beş yaş altı çocukları etkiliyor”

Yapılan çalışmalarda yaklaşık 450 kişide tespit edildiği ve bunların içinden 11’inin ölümüne, 31’inin karaciğer nakli ihtiyacına sebep olduğu bilgisini paylaşan Öğretim Üyesi, hastalığın bir aydan - 16 yaşa kadar ama genellikle beş yaş altı çocukları etkilediğini, yetişkinlerde ise tespit edilmediğini kaydetti.

“Ülkemizde henüz bildirilmedi”

Adenovirüsün temas, damlacık ve solunum yoluyla kolay bulaşabilen bir virüs olduğunu dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Yekenkurul, “Bu sebeple el hijyeni ve maske ile korunulabilir. Henüz ülkemizde bildirilmiş, gizemli hepatit şüpheli ağır hepatit kliniği olan bir olgu olmadığı için endişelenmeye gerek yoktur. Ülkemizde pozitif vaka tespit edilirse zaten gereken tedbirler alınacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Şuan için pandemi boyutunda değildir”

COVID-19 pandemisi sebebiyle yaşadığımız eve kapanma döneminin diğer bazı hastalıkların da insandan insana bulaşmasını engellediğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Yekenkurul, “Sonrasında insanların tekrar bir araya gelmesiyle bulaşlar olmakta ve enfeksiyonlar görülmektedir. Özellikle çocukların, iki yıl bu tarz mikroorganizmalara karşı korunmuşken birden maruziyet olunca hasta olmaları beklenen bir durumdur. Şuan için pandemi boyutunda değildir. Ancak ağır klinik tablolara da sebep olabileceğinden bahsedilen semptomlar geliştiğinde mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Hepatit tanısı sadece bulgular ve fizik muayeneye göre konulamaz; ALT, AST gibi bazı karaciğerle ilgili tetkiklerin de yapılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Henüz ülkemizde görülmediğinden şuan için hijyene dikkat edilmesi ve diğer hepatit yapan virüslere yönelik aşıların yapılmasının alınacak başlıca tedbirler olabileceğini bildiren Öğretim Üyesi, “Tanının gecikmemesi veya koenfeksiyon dediğimiz iki veya üç hastalığın birlikte geçirilmesini önlemek adına aşı reddi gibi sebeplerle aşı yaptırmamış olan ebeveynlerin çocuklarına normal çocukluk aşılarını yaptırması önerilmelidir.” diyerek açıklamasını tamamladı.