Tam kapanma dönemi 17 Mayıs itibariyle sona erdi. Vaka ve vefat sayılarında yaşanan düşüşle birlikte ‘kontrollü normalleşme süreci’nde ise 10 günlük süre geride kaldı. 1 Haziran itibariyleyse normalleşme takviminde ikinci aşamaya geçilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabine’sinde Bilim Kurulu’nun tavsiye kararları doğrultusunda yeni dönem planlanacak.

Kritik toplantıda açık havada maske zorunluluğunun kaldırılması; restoran, kafe ve kıraathanelerin yeniden faaliyetlerine başlaması, düğün ve diğer organizasyonlarla ilgili kısıtlamaların kaldırılmasıyla uzun süredir kapalı olan spor salonu ve halı sahaların durumu gibi konular görüşülerek karar bağlanacak.

Yeni dönemin ana omurgasını ise aşı seferberliği oluşturacak. Haziran sonuna kadar Alman BioNTech firmasından temin edilen 30 milyon doz aşı ülkeye gelecek. 1 Haziran itibariyle aşı seferberliğinde günlük 1 milyon aşılamaya ulaşılmasıyla haziran ayı sonuna kadar 20 yaş üstü tüm vatandaşların aşılanması amaçlanırken, toplumsal bağışıklık için mesafe kaydedilecek.

“KOLLARI SIVIYORUZ”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından paylaştığı video ile yeni döneme ilişkin ipuçları verdi. Bakan Koca, yeni dönemin sloganının “Eski normallerimize yeniden dönmek için kolları sıvıyoruz” olduğunu açıkladı.

MASKE TAKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yayınlanan kamu spotunda ise maske kullanımı detayı dikkat çekti. “COVİD-19 aşısının ikinci dozunun olduktan sonra bağışıklığın gelişmesi genellikle birkaç hafta sürer. Ayrıca aşı uygulanan kişi korunuyor olsa bile dışarıdan virüsü alması durumunda başkasına bulaştırabilir. Toplumsal bağışıklık oluşana kadar maske, mesafe ve temizlik tedbirlerini uygulamaya devam etmek gerekir.” denildi.

HABER: Mehmet GÜNESEN