2 yılın geride kaldığı yeni tip koronavirüs salgınında Türkiye’de vaka sayılarındaki sert düşüş sürüyor. Omicron varyantıyla vakaların salgının başından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak 140 bine dayandığı ülkede 20 Mart günü vaka sayısı 13 bine kadar geriledi. 24 Temmuz 2021’den bu yana en düşük vaka sayısının saptanırken pandemi edeniyle yaşanan can kayıpları da 85’e kadar düştü.

Üst üste iyi gelişmeler

Salgınlı geçen günlerin geride kalması için umut vadeden 5-11 Mart haftasına ait illere göre haftalık 100 bin kişide görülen vaka haritasını da Salık Bakanı Dr. Fahrettin Koca açıkladı. Yurt genelindeki düşüşün dikkat çektiği haftada vaka oranı en yüksek kent 709 ile Eskişehir, en az ise 19 ile Van oldu.

Hızla düşüyor

Vakaların artış üstüne artış yaşanmasının ardından düşüş eğilimi gösteren Düzce’de de vaka sayısı bu kez sert indi. Bir haftada Düzce’de 100 bin kişide görülen vaka sayısı yaklaşık yüzde 50 azalışla 464’ten 260’a geriledi. 500 sınırından hızla geri gelen günlük ortalama vaka sayısı 149’u gördü. Hafta boyunca Düzce’de COVİD-19 tanısı koyulanların sayısı bin 43 olarak gerçekleşti.

Vefat 388’e yükseldi

Öte yandan özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunanları etkilemeyi sürdüren salgın nedeniyle yaşanan son kayıplarla birlikte Düzce’de COVİD-19’un hayattan kopardıklarının sayısı 388’e yükseldi. Uzmanlar açık alanda maske ve HES kodu zorunluluğunun da geride kaldığı şu günlerin de geride kalması için aşının koruyucu önemini ve salgın kurallarını bir kez daha hatırlattı.