Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kazandırılan Dr. Talat Bahçebaşı Binası mevcut hastaneye 19 bin metrekare alanda hizmet vermeye başladı. Geçtiğimiz 17 Mart’ta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımı ile açılışı yapılan binada verilen sağlık hizmetlerine ilişkin Hastane Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay’dan bilgi aldık.

Ünitelerdeki yatak kapasitesi arttı
Balbay, yaptığı bilgilendirme konuşmasında şunları kaydetti:

“Yeni binayla birlikte hizmet alanlarımız da genişledi. Daha kaliteli ve seri hizmet verme şansımız olacak. Yeni binada eski binada verdiğimiz hizmetlerin kapasitesini arttırarak başlıyoruz. Eski binamızda hematoloji, onkoloji ünitemizde 9 yatakla hizmet veriyorduk yeni binamızda bu 17 yatağa çıktı. Yine eski binamızda 2 yataklı hizmet verdiğimiz uyku laboratuarımız 6 yatağa çıktı. Yine geçici bakım ünitemiz var 20 yataklı. Bu ünitede özellikle uzun süre hastanede yatan, hastaneden eve çıkmadan önceki süreçte bakımı takibi yapılacak hastaların yer alacağı tek kişilik oldukça donanımlı bir servisimiz var. Yine ek binamızda çok kapsamlı bir endoskopi ünitemiz oluştu. Eski binada 1 yatakla verdiğimiz hizmet yeni binada 4 odayla verilir hale geldi. Gastroenteroloji uzmanımız, göğüs hastalıkları ve genel cerrahi uzmanlarımızın hizmet verdiği bir alan. Yakın zamanda da 2. Gastroenterologumuz hizmete başlamış olacak. Bu şekilde sadece Düzce’mizin değil bölgenin de gastroenteroloji ve diğer göğüs hastalıklarıyla ilgili tüm işlemlerini rahatlıkla yapabileceğimiz bir merkeze kavuşmuş olduk. Bir diğer kapasite artışı hemodiyaliz bölümüne oldu. Eski binada 10 yataktan yeni binada 22 yatağa çıktı. Bütün cihazlarını da yeniledik. Karadeniz hattında bildiğim kadarıyla bu niteliklere dahil bilgisayarlı tomografi ve MR cihazı bizim ilimizde var. Bir merkez dışında bölgede bizim ilimizde var. Özellikle randevulu hastaların daha hızlı bir şekilde kabul edilmesi söz konusu olabilecek.



Yeni binaya taşınılmasının ardından eski binada boşalan yerlerde düzenlemeler yapıldığını kaydeden Balbay, mimari çalışmalarının bitirildiğini ve boşalan yerlerde yoğun bakım ünitelerinin oluşturulduğunu söyledi.



“Yeni bina ile civar illerden talep göüyoruz”
Balbay konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ameliyathane kapasitemiz 7 masadan büyük onarım kapsamında boşalan yerlerden 5 masa daha çıkartabileceğiz. Böylece ameliyat açısından daha hızlı gerçekleştirme şansına sahip olacağız. Hematoloji ve onkoloji kapasitemizde artış olduğundan Düzce dışından çevre illere de bu hizmeti vermekteyiz. Yeni aldığımız cihazlarla artan bir hasta artışımız var. Civar illerden talep görüyoruz.

Uyku laboratuarı 2 yataktan 6 yatağa çıktı. Uyku ünitesinin şöyle bir özelliği var: Her gece 1 hasta yatırabiliyorsunuz her bir yatağa ve büyük şehirlerde yıllar sonrasına randevu verilen bir ünite. Bu şekildeki kapasite artışı ile hastalarımızın laboratuar incelemelerini de yapmış oluyoruz. Hematoloji ünitemizde de 22 yatakla buradaki hastalarımızın tamamını yönetebilme imkanına sahip olduk. Nefroloji ünitemiz güçlü diğer illerden hasta çekebiliyoruz. Yine endoskopi ünitesi 1 odayla hizmet verilirken kapasitesi arttı.2 gastroenteroloji uzmanı, göğüs hastalıklarında 5 hocamız var, genel cerrahide 8 uzmanımız var. Bu branşların yoğun olarak kullandığı bu alan oda sayısı 4 olarak artırıldığı için herhangi bir sıra beklemeksizin sadece Düzce’den değil, çevreden de yoğun istek görmekte.”



“Çevre illerden de talep var”
Konuşmanın ardından birimler gezilerek doktorlardan da bilgiler alındı. Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Onur Eşbah, görevli olduğu birime ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Ayakta gündüz bakım ünitesi olarak hizmet veriyoruz. Kemoterapi hastalarımıza kanser tedavisi gören hastalarımıza burada gündüz tedavi ünitesinde kemoterapi hizmetlerini veriyoruz. Yataklı hizmet olarak da dahiliye servisini kullanıyoruz durumu daha ağır olan hastalarımız için. Eski ünitemizde 9 koltukla hizmet veriyorduk yeni poliklinik binamızda 15 koltuğumuz ve 2 ayrı odamız var. Toplamda 17 hastaya aynı anda kemoterapi tedavisi verebiliyoruz. Çevre illerden de talep var. Sakarya’da, Bolu’da, Kocaeli ve Zonguldak’tan da buraya hastalarımız bize tedavi için geliyorlar. Özellikle Ereğli bize tedavi için talepte bulunuyorlar.”



“Bölgede yoğun hematoloji hastası var”
Hematoloji biriminde görev yapan Doç. Dr. Birgül Öneç ise yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Ağırlıklı olarak malin hastalara bakıyoruz. Onkoloji hocamız Doç.Dr. Onur Eşbah daha çok organ kanserlerine tedavi veriyor. Ben hematoloji uzmanıyım. Hematoloji kan hastalıkları demek. Kötü huylu kan hastalıklarına tedavi veriyoruz. Bunların bir kısmı ayaktan tedavi alıyorlar bir kısmı da yatarak tedavi almak zorunda kalıyorlar. Hastalar buraya tedavi günlerinde geliyorlar ilaçlarını alıyorlar. Akşama evlerine dönebiliyorlar. Böylece tedavilerini tam alırken hastane enfeksiyonlarından da korunmuş oluyorlar. Ayrıca hematoloji kan hastalığı olduğu için sıklıkla kan nakillerin de kullanıyoruz. Yoğun bir hematoloji hastamız var bölgede. Ağırlıklı olarak Düzce ve Bolu dışında Ereğli de burayı tercih ediyor. Sakarya’dan İzmit’den gelen hastalarımız var.”



“Tüm imkânlarımızla hizmet vermeye devam ediyoruz”

Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tansel Tunçay da diyaliz ünitesinde yapılan çalışmalara değinerek,  “Ünitemizi yeni binamızın yapılmasıyla birlikte yaklaşık 10 makinelik kapasiteden 20 makine kapasiteye çıkarttık. Bu kapasiteyi tüm makineleri yenileyerek gerçekleştirdik. Hatalarımız ve bölgemize yeni makinelerle tüm imkânlarımızla hizmet vermeye devam ediyoruz. Sadece hemodiyaliz değil karın diyalizi hastalarımıza da tüm imkânlarımızla hizmet vermeye devam ediyoruz. Şuanda 42 hastamız var ama kapasitemiz daha da yüksek” ifadelerine yer verdi.



Haber: M.AYDIN