Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez bir parçası olan 112 Acil Servis ekipleri, hayatları kurtarmak için büyük bir mücadele veriyor. Kazalar başta olmak üzere insanların hayata tutunması için saniyelerle yarışan ve vakadan vakaya koşan 112 Acil Servis ekipleri, aynı zamanda tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip Covid-19 salgını ile mücadelede filyasyon ekibi ile birlikte en ön cephede savaşıyor.

“Sağlık çalışanlarımız büyük özveri ile çalışıyor”

1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası nedeniyle Öncü Haber mikrofonuna konuşan 112 Acil Servis Ambulans Başhekimi Dr. Ahmet Kömürcü, 112 acil ihbar hattına düşen çağrı sayısının pandemi nedeniyle arttığını söyledi. Kömürcü; “Düzce İl Ambulans Servisi olarak Düzce’nin her noktasında vatandaşlarımıza Acil Servis Hizmetleri veriyoruz. 38 tane kırmızı şeritli tam donanımlı ambulansımız, 18 tane Acil Servis Hizmetleri İstasyonu’muz ve 264 tane personelimiz ile hizmet veriyoruz. Tabii bu noktada bu işin temel yapı taşını oluşturan sağlık çalışanlarımız. Hizmet içi eğitimler ve modül eğitimleri ile sağlık çalışanlarımızın eğitimlerini sürekli güncel tutuyoruz. Özverili ve gayretli bir çalışmaları var sağlık çalışanlarımızın.” diye konuştu.

“Günlük ortalama 150 – 200 vakaya çıkıyoruz”

Koronavirüs salgını döneminde 112 Acil Servis ekiplerinin çalışmalarında ciddi bir artış olduğunu, günlük 150-200 vakaya çıkış yaptıklarını belirten Kömürcü, “Koronavirüs pandemisi öncesi döneme göre, hem 112 Acil çağrı merkezine gelen çağrı sayısında, hem de sağda çalışan ve acil servis hizmetleri veren ambulanslı ekiplerimizin yoğunluğunda ciddi artışlar oldu. Biz de bu noktada yeri geldiğinde ek acil servis istasyonları açarak, yeri geldiğinde de yedek ambulanslarımızı devreye sokarak hizmetlerin sürdürülebilirliğini sağlıyoruz. Vaka sayılarımız son zamanlarda tabii ki artış gösterdi. Bu konuda hem 112 olarak, hem de Halk Sağlığı Başkanlığı’na bağlı ekipler olarak çok ciddi bir uğraş veriyoruz. Günlük vaka sayımız koronavirüse bağlı acil vakalar da dahil günde yaklaşık 150-200 civarı. Tabii bu sayı günden güne artabiliyor veya azalabiliyor. Günlük ortalama 150 – 200 vakaya çıkıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Pandemi döneminde çağrı sayılarında ciddi artışlar var”

“Pandemi öncesi döneme göre çağrı sayılarında da ciddi artışlar var.” diyen Kömürcü, bu çağrıların yüzde 90’ının asılsız ihbarlar olduğunu kaydederek, “O da çok değişkenlik gösteriyor aydan aya. Ama günlük ortalama bin gibi bir çağrı sayısı geliyor 112 hattına. Bunlardan ortalama aylık 5 bin gibi bir vaka olduğunu düşünürsek, yüzde 90’lara yakın bir asılsız çağrı demek oluyor bu. Burada tabii artan yoğunlukla beraber, biz sağlık çalışanları olarak üzerimize düne sorumluluğun farkındayız. Bu nokrada da vatandaşlarımıza da büyük sorumluluklar düşüyor. Benim vatandaşlarımızdan ricam; öncelikle sosyal mesafe kurallarına uymalı, maske kullanımına dikkat etmeli ve toplu ortamlarda durmaktan kaçınmalılar. Aynı zamanda 112 hattına yapılan asılsız çağrıları engellemek adına gerekmediği durumlarda bu hattı meşgul etmemeleri. Çünkü bize asıl ihtiyacı olan, asıl sağlık hizmetlerine ihtiyacı olan vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaşmamız ve etkin bir şekilde müdahale edebilmemiz için bu konuda vatandaşlarımızın yardımı var. Aynı zamanda biliyorsunuz son zamanlarda artan bu yükle beraber, çağrı sayısı ve ekiplerimizin yoğunluğu ile birlikte bizlerde büyük mücadele veriyoruz. Burada vatandaşlarımıza düşen diğer görev de yolda gördükleri ambulanslara yol vermeleri ve bu tempoda çalışan sağlık çalışanlarımıza karşı daha anlayışlı davranmalarını rica ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

“Sağlık çalışanlarımız fedakârca çalışıyorlar”

Sağlık çalışanlarının her türlü hava koşullarında mesai mefhumu gözetmeksizin fedakârca görev yaptığının altını çizen Kömürcü, son olarak şunları söyledi:

 “Sağlık çalışanlarımız fedakârca çalışıyor. 7/24 gece – gündüz demeden, her türlü mevsim şartlarına rağmen büyük bir özveri ile çalışıyorlar. Büyük bir özveri var. Bütün halkımızda bunun farkındadır diye düşünüyorum. Ben bu noktada, bütün çalışma arkadaşlarımızın 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’nı kutluyorum. Aynı zamanda bütün sağlık camiasına da kolaylıklar diliyorum.”

HABER: Savaş ARI