Hayatı zehir eden yeni tip korona virüsle mücadelede tam normalleşmenin devam ettiği şu günlerde salgının tamamen yaşamımızdan çıkması için düşmesi gereken vakalarda 5’te 1 oranında artış yaşandı. Birçok ülkede kısıtlamaların geri gelmesine neden olan delta varyantı kâbusunda ise Türkiye’deki vaka sayısı bir haftada 3’e katlandı. Hindistan’da ortaya çıkan katbekat bulaşıcı olduğu ortaya konulan delta varyantının en çok görüldüğü ikinci il Düzce olmuştu.

Tüm bu gelişmeleri kamuoyuyla paylaşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, dün yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında son duruma ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, salgında 4. dalga uyarısında bulunarak aşı seferberliğine dikkat çekti. 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin başlayacağı şu günlerde hareketliliğin artmasıyla kâbusun yeniden hortlamasından endişe ediliyor.

"AŞI ZORUNLULUĞU GÜNDEMİMİZDE YOK”

Aşılamada bir zorunluluk ya da yaptırım olmayacağını belirten Sağlık Bakanı Koca, teşvik için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Şu an gündemimizde zorunlu olarak kamu olarak bir zorunluluğu gündemimize almak istemiyoruz. Daha çok vatandaşımızı ikna etme yöntemini kullanmak istiyoruz. Gerektiğinde ayağına gitme dâhil olmak üzere her yöntemi denemek istiyoruz. Bunu da sahada yaygın bir şekilde zaten yapıyoruz. Her geçen gün artıyor." ifadelerini kullandı.

DELTA KÂBUSU 3’E KATLANDI

Koca, en az bir doz aşısını yaptırmış olan 18 yaş ve üzeri olarak tanımlanan kişilerde aşılama oranının yüzde 70 olmasını hedeflediklerini, şu an bu rakamın yüzde 61'leri bulduğunu aktardı. Düzce’nin en çok vaka görülen 2. il olarak açıklandığı delta virüsüne ilişkin son durum sorulan Bakan Koca, "Delta sayıları ülkemizde giderek artıyor, dünyada arttığı gibi. Şu an delta virüsü sayısı 750'leri buldu, görülen il sayısı da 36'ya çıktı. Delta plus ise 3 ilde 3 vaka oldu." diye konuştu.

"VAKA SAYILARINDA BEKLEDİĞİMİZ DÜŞÜŞ OLMADI"

Son dönemde düşmesi gereken vakaların düşmediği, hafta sonu bir önceki hafta sonuna göre yüzde 20'lere yakın bir artış olduğunu gördüklerini dile getiren Koca, şunları kaydetti: "Vaka sayılarında beklediğimiz düşüşün olmadığını ve bir çıkış olma ihtimalini görüyoruz. Özellikle bu artışlar daha çok aşılama oranının düşük olduğu yerlerde kendisini gösteriyor. Diyarbakır, Şırnak, Adıyaman gibi bazı illerimizde, Doğu ve Güney Doğu'da, daha doğrusu genel olarak aşılamanın düşük olduğu yerlerde bir artışın olduğunu görüyoruz. O nedenle bayrama kadar o bölgelerde daha yoğun aşılama gerekiyor."

"HERHANGİ BİR KISITLAMA ÖNERMİYORUZ"

Önümüzdeki dönemde kısmi bir kapanma veya önlemin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Koca, "Doğrusu herhangi yeni bir kapatma veya kısıtlama önermiyoruz. Toplumsal bağışıklık oluşana kadar herkesin tedbirler noktasında hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Kapalı ve havalandırılmamış ortamlarda bulunulmaması ve kapalı ortamda maske takmaya devam edilmesini tavsiye ediyoruz." ifadesini kullandı.

(AA / ÖNCÜ HABER MERKEZİ)