Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında 2 yıl geride kalırken Türkiye, 2 yılın ardından kısıtlamasız bir bayrama hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl tam kapanmayla, önceki yıl da sokağa çıkma kısıtlamasıyla evde gecen bayram bu yıl bayram gibi geçecek. Düzce’de de yeniden bayram ziyaretleri yapılarak el öpme ve tokalaşma geleneğine dönülecek.

Düzce’de günlük vaka 3’e kadar düştü

Normalleşme adımları çerçevesinde son olarak kapalı ortamlarda maske zorunluluğu kaldırılırken 25 ay sonra sevindiren bir ilk yaşandı. Düzce’de salgının çetin günlerinde 600’ün üzerine çıkan günlük vaka sayısı tek haneli sayılara geriledi. İl genelinde günlük ortalama 200 PCR testinin yapıldığı ve ortalama 3-12’sinin pozitif çıktığı öğrenildi.

40 gündür hiç vefat yaşanmadı

Salgınla mücadelede en sevindiren haber ise vefat sayılarından geldi. Bu güne kadar 392 Düzceli’yi yaşamdan koparan ölümcül salgın nedeniyle yaklaşık 40 gündür hiç vefat yaşanmadı. Henüz yakın bir zamanda her gün ortalama bir eve ateşin düştüğü kentte gelinen nokta mücadeledeki başarıyı gösterdi.

Serviste yatan hasta kalmadı

Önünde uzun kuyruklar oluşan Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ndeki Pandemi Acili tenha bir yer haline gelirken Pandemi Servisi de salgının başından beri ilk kez boşaldı. Düzce’de serviste yatan COVİD-19 hastası kalmadı. Yoğun bakımda ise Omicron’la zirve döneminden bazı hastaların tedavisine devam ediliyor.

Ülke genelinde vefat tek haneli

Salgında ülke genelindeki iyiye gidiş de sevindirdi. 400 sınırını zorlayan vefat sayısı tek haneli sayılara kadar düştü. Vaka sayısı aylar sonra 2 binin altına gerilerken 29 Nisan günü pandemi kaynaklı vefat sayısı 9 oldu.

Binin altına düşünce tedbirler tamamen kalkmış olacak

Sağlık Bakanı Koca, “Daha sevindirici haberler, inanıyoruz ki çok yakın.” paylaşımı yaptı. Düşüşün devam ettiği vaka sayısının binin altına gerilemesiyle toplu taşıma ve sağlık tesislerinde de maske zorunluluğu tamamen kaldırılacak ve pandemi tedbirleri tamamen hayatımızdan çıkmış olacak.