Bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazı tatlı ve türevleri ile bayram sofralarında ikram edilen yiyeceklerin sağlık açısından küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesi gerekiyor. Uzmanlar bayram ziyaretlerinde her ikrama "evet" diyerek bayramı hastanede geçirmeyin önerisinde bulunuyor.

Bayram ile birlikte beslenme ve uyku düzeninin ramazan öncesi dönemdeki sisteme döneceğini belirten uzmanlar, " Vatandaşlar ramazan sonrasında aşırı yemek isteğine karşı dikkati olmalıdırlar. Metabolizmadaki yavaşlama bayram ile hemen normal hızına dönmemektedir. Bu nedenle bayramda aşırı yemek tüketmeyle hazımsızlık, mide ve bağırsak problemleri olmak üzere sindirim sistemi rahatsızlıkları daha sık yaşanır" uyarısında bulundu.

Bayramda fazla ve dengesiz beslenme en çok kalp, damar, pankreas, mide ve bağırsakları etkiliyor. Bu nedenle uzmanlar 3 öğün yemek düzeni oturana kadar porsiyonların az miktarda tüketilmesi gerektiği önerisinde bulunuyor.Ramazan ayı sonrasında mümkün olduğu kadar ev yemeklerinin tüketilmesi gerektiğinin altı çizen uzmanların tavsiyeleri şöyle:

"Sabah güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda yağlı ve ağır olabilecek börek yada poğaça yerine yerine peynir, zeytin, yeşillik ve evde sıkılmış meyve suları tüketilmelidir. Diğer öğünlerde ise beyaz et, sebze ve salata gibi ürünler tüketilebilir. Ağır yağlı yemekler ve kızartmalardan ile gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Öte yandan kabızlık bayram ve tatillerde rastlanan bir rahatsızlıktır.Hava değişimi ve öğün düzeni değişikliği nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu nedenle her öğünde 1 kaşık yağ eklenmiş salata tüketmek su tüketimini 2 litrenin altına düşürmemek ve öğün düzenini sağlamak bu şikayetleri azaltacaktır."

haber;s.kaşkır