Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı arasında sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibi ve başta kuduz olmak üzere hayvan hastalıkları ile etkin mücadele etmek için mikroçip takılarak kimliklendirilmesine yönelik 2021’in haziran ayında protokol imzalanmıştı.

Bu kapsamda müdürlük ve oda yetkililerinin katılımıyla bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda kedi ve köpeklerin kayıt altına alınması noktasında yapılan uygulamaların değerlendirilirken karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek, yaptığı konuşmada "İmzaladığımız protokol çerçevesinde kedi ve köpeklerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar sahipleri tarafından bireysel olarak kimliklendirilerek kayıt altına alınması için başvurması zorunludur.” sözleriyle hayvan sahiplerine seslendi.

Çiçek bu sistemle artık sokağa terk edilen veya kaybolan hayvanların sahiplerinin kolayca bulunabildiğini belirterek, “Kedi ve köpeklerin mikroçip takılarak kimliklendirilmesi ile Bakanlığımızca geliştirilen PETVET adlı veri sisteminde kayıt edilmektedir. Bu sistem sayesinde kayıt altına alınan söz konusu tüm hayvanların ırk-tür, doğum, kısırlaştırma ve sahip bilgilerine erişilebilecek olup, sokağa terk edilen veya kaybolan hayvanların sahiplerine kolaylıkla ulaşılabilmesini sağlayacak." dedi.

Öte yandan yılsonuna kadar köpeklerine mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine bin 200 lira para cezası uygulanacak.

HABER: Mehmet GÜNESEN