Düzce’de fındık üreticilerine kabus yaşatan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ile mücadele zamanı bu yıl erken başlıyor.

Bu yıl erken ortaya çıktı
Düzce’de uzun yıllardır görülen ve genellikle haziran ayında ortaya çıkan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının birinci dölünün mayıs ayının son haftalarında görülmeye başlandığını tespit eden Düzce İl Tarım Müdürlüğü gerekçe olarak bu yıl iklim koşullarındaki farklılaşmayı gösterdi.

“Uç dallardaki yapraklar kontrol edin”
En çok dut ve akçaağaçlarda görülen fındık, elma, armut, kiraz, bahçeleri ve hatta kavak gibi bitkilerde de zarar verdiği tespit edilen Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının ilk kelebek çıkışlarının 13 Nisan 2018 tarihinde görüldüğü bildiren İl Tarım, üreticilere şu önemli uyarılarda bulundu: “Kelebek çıkışlarının peyderpey görüldüğü bu günlerde bahçelerde zararlının yumurta paketlerini bulmak için özellikle uç dallardaki yapraklar kontrol edilmelidir. Kelebek yumurta paketlerini dalların uç yapraklarına bırakması nedeniyle tırtıl kolonilerini ya da yumurta paketlerini saymak için dalların uçlarına ve genellikle yaprak altlarına bakılmalıdır. Tırtıl kolonileri fındık bahçelerinde çaprazlama olarak birer ocak atlanarak her bahçede 10 ocakta sayım yapılmalıdır. Sayımlar sonucunda Ocak başı 5 tırtıl kolonisi ya da yumurta paketi tespit edilirse ekonomik zarar eşiğinin üstünde olması nedeniyle  mücadeleye karar verilmelidir.”



İlaçlar zararlının yoğun olarak görüldüğü köy muhtarlıklara dağıtıldı
Entegre Mücadele Prensipleri (IPM) kapsamında yapılacak ilaçlı mücadelede asıl amacın zararlının tamamen yok edilmesinden çok meydana getireceği zararın ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak olduğu vurgulanan açıklama şöyle devam etti: “Bu kapsamda İl Özel İdare destekli olarak alınan ilaçların zararlının yoğun olarak görüldüğü köy muhtarlıklara dağıtılmış olup, çiftçilerimizin kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde, yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaşıldığında, bunların öncelikle budama makası ile kesilmek suretiyle imha edilmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılmasının önemli olup, bu nedenle muhtarlıklara dağıtılan ilaçların kullanılması, yeterli olmaması durumunda ise çiftçilerimizin il veya ilçe müdürlüklerimize başvurarak yazdırdıkları reçete ile ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekmektedir. İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçlar kontrol edilmeli yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Ayrıca mahallelerde Düzce Belediyesi tarafından da zararlı ile mücadele için bir organizasyon yapılmıştır.”

Haber: C.ÜSTÜNER