Türkiye'nin ciğerlerini yakan orman yangınları yedinci gününde… İtfaiye ekiplerinin ve vatandaşların söndürülmesi adına yoğun çaba sarf ettiği yangınlarda binlerce hektar ormanlık alan zarar görürken yangınla mücadele çalışmaları halen devam ediyor. Bir haftalık süre geride kalırken ülke genelindeki yangınlardan 142'si kontrol altına alındı. 3 ilde ise 8 yangın ise etkili olmayı sürdürüyor.

Düzce’de de olası bir orman yangının önüne geçmek için Düzce Valiliği kararıyla tüm kurumlar teyakkuz haline geçerken bir uyarı da Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Kahraman’dan geldi. Kahraman, özellikle yaz aylarında bahçe temizliğinde anız yakma işleminin tehlikesine dikkat çekti.

“Vicdani sorumluluğumuz var”

Orman yangınlarına sebebiyet verecek olan anız yakımın toprağa verdiği tahribata da dikkat çeken Kahraman, “Bahçelerde temizlik yapılır. Biriktirilir, tutuşturulur ve yakılır. Bunun zararı sadece orman yangınlarına sebep vermek değil. Toprak üzerindeki minerallerin, canlıların yanması ve yok olmasıyla hem vicdani bir sorumluluğumuz var hem ülke adına sorumluluğumuz var. Bunun önüne geçmek topladığımız anızları yakmak yerine biriktirerek ya gübre halinde kullanılması ya da belediye veya özel idare ekiplerince toplatılmasıdır. Bir taraftan tutuşturduğumuzda başlayan yangının önünü alamadığımızda büyük facialara neden olabileceğini defaatle gördük.” ifadelerinde bulundu.

“Bir kıvılcım gözümüzün göremediği alanı yakabilir”

Son günlerde artan hava sıcaklıkları ile yakılan ateşin hızla yayılabileceğine işaret eden Kahraman, “Bu günlerde temmuz ve ağustos aylarındaki aşırı sıcaklar artı nem oranının düşmesi ve rüzgârlı havada bir taraftan başlayan alev gözümüzün alamayacağı alanı sarabilir. Bunların önüne geçelim.” cümlelerini kullandı. 

HABER: Mustafa KİLELİ