İlkbahar geldi, yağışlar arttı. Artan yağışlarla birlikte Düzce’de mantar da bollaştı. Ancak bilinçsiz şekilde tüketilen mantarlar zehirleyebiliyor hatta ölüme yol açabiliyor. Doğadan toplanan mantarlara karşı dikkatli olunması bu nedenle büyük önem taşıyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, “Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

“BİRKAÇ SAAT İÇERİSİNDE ÖLDÜREBİLME GÜCÜNE SAHİP”

İl Müdürü Yılmaz bazı zehirli mantar türlerinin öldürücü güce sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Zehirli mantarın yenmesini takiben; “2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor.”   

“DOĞAL ALANLARDA YETİŞEN MANTARLAR KESİNLİKLE TÜKETMEMELİ”

Zehirlenmelerin önemli bir kısmının çok basit önlemlerle engellenebilecek nitelikte olduğunu kaydeden Dr. Yasin Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup, zehirlenmenin engellenmesindeki tek çarenin de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle tüketmemeleri, doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi “Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır.”

Ayrıca mantar alırken, ambalajlı ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

“ZEHİRLENME ŞÜPHESİNDE 114 ZEHİR DANIŞMA HATTI’NI ARAYIN”

İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, son olarak Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin, zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunduğunu belirterek, ihtiyaç halinde bilgi almak isteyen vatandaşların 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayabileceklerini anımsattı.