Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Turhan, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi Bölümü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Pediatrik Ortopedi alanında bölge ihtiyacını karşılar duruma geldik”
Bölgede, Pediatrik Ortopedi’nin ciddi eksikliği görüldüğünü vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Turhan, yakın zamanda Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanan tedavilerle bölge ihtiyacına karşılık verildiğini dile getirerek bölge insanının; uygulanmakta olan Pediatrik Ortopedi hizmetlerinden haberdar oldukça İstanbul-Ankara gibi büyük şehirlere gitmek zorunda kalmadıklarını söyledi.

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ortopedik hastalıklar
Çocukluk çağında sık karşılaşılan ortopedik hastalıkların başında; doğuştan çarpık ayak, düztabanlık, içe-dışa basma, kalça çıkığı, bacaklarda kısalık ve serebral palsiye bağlı gelişen deformiteler geldiğini belirten Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Turhan, “Özellikle bölgemizde sık olarak karşılaştığımız ve tedavisini başarılı bir şekilde yaptığımız doğuştan çarpık ayak ve kalça çıkıklarında erken teşhis çok önemli olmakta ve erken dönemde tedavi edilen hastalarda ileride sekel kalma ihtimali yüzde 90 ortadan kalkmaktadır.” diyerek erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Çocuk hastalarda erken teşhisinin önemli
Son olarak çocuk hastaların erken teşhisinin önemini yineleyen Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Turhan, “Başta da belirttiğim üzere çocuk hastalar yetişkinlerin minyatürü değildir ve tedavileri de yetişkinlerde olduğundan farklıdır. Çoğu hastalıkta olduğu gibi Pediatrik Ortopedi vakalarında da erken dönemde doğru teşhis ve tedavi ile tama yakın düzelmeler sağlanabilmektedir. Ortopedinin yoğun temposu içerisinde vakit ayırmaya çalıştığımız Pediatrik Ortopedi vakalarındaki en büyük mutluluğumuz ise tedavi sonrası çocukların ve özellikle de ailelerin yüzlerindeki sevinç ifadeleridir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber:C.ÜSTÜNER