Bu yıl 11 ayın sultanı Ramazan’ı, yine koronavirüs salgınının gölgesinde idrak edilecek. Her ne kadar geçtiğimiz yıl uygulanan kısıtlamalar, bu Ramazan ayında kalksa da, uzmanları yine de salgına karşı dikkatleri elden bırakmamaları konusunda uyarıyor.

Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde Düzceli vatandaşlara, koronavirüs salgınına karşı dikkatli olmaları çağrısında bulunan Yılmaz, “Kalabalık iftar kurulmamalı, alınan tüm tedbirlere uyulmalı ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmeli” dedi. 

“Mutlaka sahura kalkılmalı”

Ramazanda sağlık beslenme ile ilgili tavsiyelerde bulunan Yılmaz, muhakkak sahura kalkılması gerektiğinin altını çizdi. Uzun süren açlığın bazı sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çeken Yılmaz, “Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.  Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ancak Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır” diye konuştu.

“Hızlı yemek tüketimine dikkat edilmeli”

Özellikle iftarda hızlı yemek yenilmemesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, “İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir” şeklinde konuştu.

“Sıvı tüketimine dikkat!”

Özellikle sahur ve iftarda bol sıvı tüketilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde ortalama en az 1,5-2 litre (8-10 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda gibi şeker içeriği düşük sıvıları sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir” açıklamalarında bulundu.