Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Akduman tarafından, Arş. Gör. Dr. Necati İlhan ile birlikte burundan beyin omurilik sıvısı kaçağı olan 16 yaşındaki bir hastaya “Endoskopik Beyin Omurilik Sıvısı Fistülü Tamiri” ameliyatı gerçekleştirildi.

Bir yıl önce kafa travması geçirmiş
Gerçekleştirilen ameliyat süreci ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Doç. Dr. Davut Akduman, “Hastamız yaklaşık bir yıl önce geçirdiği kafa travması sonrasında burundan sürekli berrak bir sıvı geldiğini ifade ediyordu. Daha önce İstanbul’da birçok sağlık kuruluşuna başvuran hastaya defalarca alerjik rinit, sinüzit tanısıyla çok sayıda tedavi uygulanmış, şikayetlerinde düzelme olmayınca görüntüleme ve burundaki sıvıdan yapılan analizler sonrasında “beyin omurilik sıvısı kaçağı” olarak değerlendirilip hastaya ameliyat önerilmiş. Hastamız bize başvurduğunda ise sadece sol taraftan gelen berrak burun akıntısı mevcuttu. Eldeki tetkikler ve görüntülemeler değerlendirildi ve ön kafa tabanında yaklaşık 1x0.5 cm’lik açıklık olduğu tespit edildi. Hastanemiz Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Cem Dinç ile birlikte hasta, ameliyat öncesi değerlendirildi ve kafa tabanındaki açıklıktan burun kavitesine beyin dokusu geçişi olmadığı yönünde bulguya ulaşıldı. Hastaya endoskopik yaklaşımla ameliyat önerildi.” şeklinde konuştu.



“Kafa tabanındaki açıklık tamir edildi”
Doç. Dr. Akduman, kulak, burun, boğaz ekibi olarak gerçekleştirdikleri ameliyat ile burundan kamera ve endoskopik aletlerle girilerek hastanın kafa tabanındaki açıklığın tamir edildiğini belirterek, ameliyat esnasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyon olmadığını dile getirdi. Doç. Dr. Davut Akduman, ameliyat sonrasında hastanın iyileşme süreciyle ilgili olarak, “Burun içerisine koyduğumuz tamponların bir kısmını 3. gün sonra aldık. Greftlere yakın yerleştirilen destekleyici tamponları da 3 hafta sonra almayı planlıyoruz. Hastamız ameliyat sonrasında yatak istirahati için müşahade altında tutulacak.” diye konuştu.

Haber: C. ÜSTÜNER