Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın TBMM'de yaptığı açıklamada pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere 5 bin TL'lik bir ücret artışı yapacağını açıklaması, sağlık çalışanlarının tepkilerini de beraberinde getirdi. Zam konusunda yapılan ayrımcılık, tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Düzce’de de protesto edilmeye devam ediyor.

Bugün Düzce Atatürk Devlet Hastanesi önünde toplanan Türk Sağlık Sen Düzce Şubesi üyeleri, dövizler açarak, sağlık çalışanları arasındaki ayrımcılığa dikkat çektiler. Sağlık çalışanları adına basın açıklaması yapan Türk Sağlık Sen Düzce Şubesi Başkanı Ekrem Çavuş, sağlık çalışanları arasında yapılan ayrımcılığı görmezden gelen yetkili sendikaya tepki göstererek, “Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca TBMM'de yaptığı açıklamada Pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere 5 bin TL'lik bir ücret artışı yapacaklarını ifade etmesinin ardından Tüm Ulusal ve Yerel Haber sitelerinin manşetleri ‘Sağlık çalışanlarına büyük müjde, Sağlık Çalışanları 2500 TL ile 5000 TL arasında zam alacaklar’ şeklinde oldu. Ancak haberin detayına inince gördük ki Manşette süslü cümleler ile yer bulan kahraman sağlık çalışanları haberin detayında hiç yoklar. Haberi en az 5 defa okumamıza rağmen gördük ki Manşet değil haberin içi doğru imiş. Yani, hayatını insan hayatına adayan, gece gündüz demeden nöbetten nöbete koşan, evinin yolunu unutan, evde kendi hastasını bırakıp, Türk halkına şifa dağıtmaya koşan, Hemşiresinden, Ebesine, Sağlık Memurundan, Tıbbi sekreterine, Odyometresine, Diyetisyeninden, psikoloğuna, memurundan hizmetlisine ve adını sayamadığım birçok arkadaşımızın hiçbiri hülasa kahraman sağlık çalışanı yokmuş, yok sayılmış” dedi.

“Pandemi döneminde, tüm sağlık çalışanları fedakârca görev yaptı”

Tüm sağlık çalışanlarının pandemi döneminde canını dişine takarak fedakârca görev yaptığının altını çizen Çavuş, “Ant olsun ki, muhataplarına bedeli ne olursa olsun kahraman sağlık çalışanlarının kimler olduğunu anlatacağız, anlamazlar ise anlayana kadar anlatacağız. Laborantından, Radyoloji teknikerine, Fizyoterapistinden, Ancak Kahraman Sağlık çalışanlarının neden yok sayıldığını yetkili ama etkisiz sendikanın genel başkanı bir yıl öncesinden müjdelemiş ve şöyle demiş bire bir cümleleri aynıdır. "Bir tarafta performans üreten kesim var doktorlarımız. Diğer tarafta performans üretmeyen ama performans üreten doktorların ürettiği performans üzerinden ücret alan bir sağlık çalışanı gurubu var.” Devam ediyor yetkili sendika genel başkanı, "Döner sermaye yönetmeliğinde Hekim-Hekim dışı Sağlık personeli mutlaka ayrılmalı" Tabi Biz Sağlık çalışanları Hizmet üretmiyoruz, Performans üretmiyoruz, bu kişilere bakarsak biz havuç turp üretiyoruz galiba. Bu nasıl bir mantıktır. İşte bu ayrımcı mantık bizi bu güne getirmiş ve perişan etmiştir. Son 11 yılda yetkili sendika oldukları günden beri Kamu çalışanlarını enflasyon altında ezdiren, bir kuruş refah payı aldıramayan Toplu sözleşme masalarında gece yarıları kamu çalışanlarını Yüzde 3,5’a satan son toplu sözleşmede enflasyon resmi rakamlarla yüzce 20’lere dayanmış, gıda enflasyonu Yüzde 35‘ken, 2022 yılı için yüzde 5+7 zammı bir kazanım olarak anlatanlardan ne beklenir ki” diye konuştu.

“Sağlık çalışanlarını masa başında satanlar, otel lobilerinde rüzgar yapmasınlar”

Sağlık çalışanlarına pandemi döneminde de ayrımcılık yapıldığını hatırlatan Çavuş, “Kahraman Sağlık Çalışanlarını Masa başında satanlar, otel lobilerinden rüzgâr yapmasınlar, biz kendilerini de niyetlerini de çok iyi biliyoruz. Eğer niyetiniz sağlık çalışanlarının hakkını korumaksa, Her ay eriyen maaşlar için ne yaptınız?  Sözleşmeli çalışanlar için ne yaptınız? 3600’ün kapsamı nedir, yardımcı hizmetler sınıfının durumuyla alakalı ne yaptınız? Bizler hep meydanlarda iken, siz kime torpil yaparım, kimi idareci atarım onun derdindeydiniz. Şimdi çıkıp rüzgar yapmanın bir anlamı yok. Kahraman Sağlık Çalışanlarını Pandemide ayırdınız, sağlık çalışanlarına ek ödeme veriyoruz dediniz, aynı işi yapan hemşire arkadaşlarımız arasında bile 4 kat ayrım yaptınız, birçok arkadaşımız hiç ek ödeme alamadı. Filyasyonda, Pandemi izolasyonda, Aşıda, Sahada kim vardı” şeklinde konuştu.

“Bu yaptığınız burada kalmayacak, bizi kimse yok sayamaz”

“Bu yaptığınız burada kalmaz kalmayacak, bizi kimse yok sayamaz” diyen Çavuş, son olarak şunları kaydetti:  Yoğun Bakımdaki hemşireyi, Ameliyathanedeki Anestezi teknikerini, Cerrahideki, Pansuman yapan Sağlık Memurunu, Cana can katan, doğumhanedeki Ebeyi, Acil serviste oradan oraya koşan arkadaşlarımızı 112 de 24 saat uykusuz koşturan Paramedik, ATT ve Şoförü kimse yok sayamaz. ASM’lerde çalışan ve pandemi döneminde yoğun şekilde yıpranan Aile Hekimlerimiz ve Aile Sağlığı Çalışanlarını kimse yok sayamaz.  Bizler Türk Sağlık-Sen olarak tüm sağlık çalışanlarının ekonomik sıkıntı yaşadığı ve hepsinin ücretlerinde zam yapılması gerektiğini ifade etmiştik. Buradan Sayın Sağlık Bakanına sesleniyoruz. Sayın Bakanın açıklamasından birkaç saat sonra bir önerge ile söz konusu düzenleme TBMM'de kabul edilmiştir. Böylesine bir süratle yapılan düzenleme ile sağlık çalışanlarını yok saymak, onların yaşadığı ekonomik sıkıntının görmezden gelinmesi, kayıplarının dikkate alınmaması kabul edilemezdir. Doktorlarımızın ücretlerinde artış yapılması zaruridir. Bu şarttır bizim bununla ilgili bir söyleyeceğimiz tek şey budur. Ancak, Sağlık hizmetleri bir ekip işidir. Ekibin büyük bir bölümü görmezden gelinemez. Zam, doktorlarımız için de geriye kalan tüm sağlık personelimiz için de gereklidir. Türkiye Kamu-Sen olarak tüm kamu çalışanları için ek zam talep ettiğimiz ve bunu ısrarla vurguladığımız bir dönemde sağlık çalışanlarının arasında yapılacak bir ayrımı kabul etmemiz mümkün değildir. Ayrımcılık yapılarak, çalışma barışı bozularak bir yere varılamaz. Yapılması gereken tek şey, tüm sağlık çalışanları için geçerli, makul ve kapsayıcı bir artıştır. Sayın Bakan bunun hayata geçmesi için çaba sarf etmeli, tüm sağlık çalışanlarını sevindirecek bir müjde vermelidir.”

HABER: Savaş ARI