Akçakoca’da cüruf işleme tesisi kurulmasına bazı kesimler tepki göstermiş, CHP Akçakoca İlçe Başkanlığı etrafında bir araya gelen çevreciler protestoya başlamıştı. Söz konusu tesisle ilgili Düzce’den sorumlu CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın TBMM’ye verdiği soru önergesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan cevap geldi.

Bakan Kurum iddialara konu olan tesisin geçici faaliyet belgesi aldığını ve sürecin devam ettiğini belirterek, “Söz konusu işletme faaliyette değildir. İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ve Geçici Faaliyet Belgesi düzenlenmeden işyerinin faaliyetine izin verilmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

‘İşletmenin çevre izin ve lisans süreci devam ediyor’

Bakan Kurum yazlı cevabında, “Ayazlı Mahallesi Çağdaş Sokak No: 13 D- Akçakoca / Düzce adresinde faaliyet gösteren ORBITAL METAL Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne 2 Eylül 2021 tarihinde Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında tehlikeli ve tehlikesiz atık geri kazanımı konularında Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) verilmiştir.  Bilindiği üzere Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmelerin faaliyet gösterebilmeleri için öncelikle GFB almaları gerekmektedir. Söz konusu firma da Yönetmeliğin Ek-1 /8.1 maddesi kapsamında tehlikeli ve tehlikesiz atık geri kazanımı konusunda başvurmuş olup, GFB aşamasında istenen belgeleri sunduğu için GFB alabilmiştir. İşletmenin çevre izin ve lisans süreci, GFB alındıktan sonra tesiste atik geri kazanım faaliyetini gerçekleştirip Yönetmelik gereği 6 ay içerisinde gerekli analiz, akademik rapor vb. belgeleri sunduktan sonra tamamlanacaktır.” cümlelerine yer verdi.

Fabrikada yapılacak olan işlemle ilgili bilgi veren Kurum, “İşletmede yağlı ve yağsız tufal ile yağlı metal arındırma işlemi yapılacak olup, tesiste gerçekleştirilen geri kazanım faaliyeti sonucu elde edilen yağsız tufal ile yağsız metal talaşlarının uygun atık kodu ile lisanslı tesislere gönderilmesi gerekmektedir. Söz konusu tesis ön işlem tesisi olup, nihai ürün atık niteliğinde olduğu için yıkanıp kırılan metallerin geri kazanım lisansı olan tesislere uygun atık kodu ile gönderilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

‘Valiliğin ÇED Raporu Gerekli Değildir kararı var’

Fabrika için Düzce Valiliği’nin ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararı olduğunu belirten Kurum, Proje ile ilgili olarak, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Ek-2 Listelerinde yer alan projeler kapsamında Proje Tanıtım Dosyası incelenerek 31 Mart 2020 tarihli ve tarihinde 3349 tarihli Düzce Valiliği Olur'u ile ÇED Gerekli Değildir kararı verilmiştir.  Söz konusu alan "sanayi tesisi" alanı olarak ayrılan alanda yer almaktadır. Söz konusu tesis faaliyete başlamamış olup, tesiste oluşacak atıklar için "ÇED Gerekli Değildir Kararına" esas proje tanıtım dosyasında gerekli taahhütler verilmiştir.” cümlelerini kullandı.

‘İş yeri faal değil, süreç tamamlanmadan da izin verilmeyecek’

İşletmenin şu anda faal olmadığını ve ruhsat almadan da buna izin verilmeyeceğini kaydeden Bakan Kurum, "ÇED Gerekli Değildir Kararına" esas proje tanıtım dosyasında tesiste oluşacak atıkların depolanacağı alanın Atık Yönetimi Yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun olacağı taahhüt edilmiştir. Söz konusu işletme faaliyette değildir. İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ve Geçici Faaliyet Belgesi düzenlenmeden işyerinin faaliyetine izin verilmeyecektir.” ifadelerini aktardı.