Düzce’de yıllardır süren ve insanları sağlığından eden kronik hava kirliliği problemi bu sene henüz ekim ayında baş gösterdi. Düzceliler’e geçen yılın 195 günü zehirli hava solutan kirliliğe karşı önlemler alınmaya devam etse de, kentin farklı bölgelerinden vatandaşlardan serzenişler yükseliyor.

‘Sabaha karşı kara dumanlar yükseliyor’

Tepkinin adresi bu kez Merkez’e bağlı Doğanlı Köyü’nde üretim yapan Kelebek Mobilya isimli fabrika oldu. Çevre sakinleri yaklaşık 5 yıldır sabaha karşı bacasından kara dumanlar yükseldiği iddia ettikleri fabrikadan çevreyi kirlettiği ve tarıma zarar verdiği gerekçesiyle şikâyetçi oldu.

‘Şikâyet etmediğimiz yer kalmadı’

Verdikleri mücadeleden sonuç alamadıklarını belirterek 0 542 767 18 81 numaralı Öncü Haber Whatsapp İhbar Hattı’na başvuran bir vatandaş, “4-5 senedir her sabah saat 4’te yakıma başlıyorlar. Gün ağarıncaya kadar da devam ediyorlar. İçeride çalışan arkadaşlarım o saatlerde yakımı yasak olan reçineli suntaların yakılarak imha edildiğini söylüyor. Şikâyet etmediğimiz yer kalmadı.” dedi.

‘Ceviz ağaçlarımız kurudu’

Kelebek Mobilya’nın bacasından çıkan siyah dumanların hava kirliliğine katkı sağladığı kadar bölgede tarımsal üretime de zarar verdiğini savunan çevre sakini, “Ceviz ağaçlarımız hep kurudu. Belediyeye gidiyorum. Bakanlığa git diyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da en az 10 kez şikâyette bulunduk. 10’unda da ‘Denetimlerde sorunla karşılaşılmadı’ yanıtı aldım. Denetime gitmeden haber veriyorlar. Onlar da ‘Buyurun gelin’ diyor.” diye konuştu.

Vatandaşlar hem fabrika yönetiminden hem de ilgili kamu kurumlarından konuya ilişkin açıklama bekliyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN