Yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan 17 günlük tam kapanma süreci sona erdi. Vaka ve vefat sayılarının kontrol altına alınarak düşüşün sağlanmasının ardından bugün itibariyle ülke genelinde ‘kontrollü normalleşme’ süreci başladı.

1 Haziran’a kadar sürecek olan bu dönemde İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle 18 yaş altı gençler ve çocuklar için sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasına son verildi. Tedbirler kapsamında uzun süredir dışarı çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için de müjdeli haber geldi. Her iki doz aşısını yaptırmış olan 65 yaş üstü vatandaşlar için gündüz uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması da kaldırıldı.

COVİD’İ ATLATANA 6 AY AŞI YOK

Öte yandan yeni tip koronavirüse yakalanarak hastalığı atlatan vatandaşlara aşı sırası gelse dahi karantina sonundan itibaren 6 ay süreyle aşı hakkı verilmiyor. Yine ilk doz aşısı uygulandıktan sonra salgına yakalananlara da ikinci doz uygulaması yapılmıyor.

Bakanlığın genelgesinde kısıtlamaların kaldırılması için her iki doz aşıyı da olmak şart koşulurken yakın zamanda COVİD-19 geçirdiği için aşı hakkı tanınmayan veya ilk doz aşısını olduktan sonra testi pozitif çıkan 65 yaş üstü vatandaşların durumu merak konusu oldu.

“VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR EDİLMEYECEK”

Öncü Haber, vatandaşların aklındaki soru işaretlerini gidermek amacıyla Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz ile görüştü.  Dr. Yılmaz, COVİD-19 geçiren vatandaşların doğal bağışıklık kazandığını kaydederek, “Koronavirüse yakalanarak atlatan vatandaşlarımız doğal bağışık kazanmış oluyorlar. Aşı takvimine göre aşı sırası verilmesi de bu bağışıklığın süresi olan 6 ay sonrası oluyor. Hastalığı atlattığı için aşı olmayan vatandaşlarımız kontrollü normalleşme döneminde mağdur edilemeyecek. Onlara kısıtlama uygulaması yapılmaz. Ancak sırası geldiği halde aşısını olmayan 65 yaş üstü vatandaşlarımız için sokağa çıkma kısıtlamasına devam edilecek” dedi.

SALGINLA MÜCADELEDE EN ÖNEMLİ SİLAH AŞI

Salgınla mücadelede en önemli silahın aşı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Salgının hayatımızdan çıkması için toplumun en az yüzde 70’inin aşılanması gerekiyor. Ancak yine de aşı olduk diye hasta olunmaz diye bir kaide yok. Mümkün olduğunca fazla sayıda vatandaşımız aşılanıncaya kadar aşı olsun ve ya olmasın millet olarak başta maske, mesafe ve temizlik olmak üzere tedbirlere sıkı sıkıya sarılmaya devam etmemiz gerekiyor” diye konuştu.