Düzce’nin çöpleri gübreye dönüşüyor. Düzce Belediyesi’nin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile imzaladığı sözleşme kapsamında artık tesise giren çöpler gübre olarak değerlendirilecek.

Çevrenin korunması sağlanacak

Konuya ilişkin Düzce Belediyesi’nden yapılan yazılı bilgilendirmede şunlar kaydedildi: “Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kente katma değer kazandırmak için birçok projeyi ve çalışmayı hayata geçiriyor. Vahşi depolamayı tamamen sonlandırarak modern bir katı atık tesisi kurulmasını sağlayan Özlü, son olarak tesisten çıkan atığın gübre ve toprak iyileştirici olarak kullanılmasının ön hazırlığını başlattı. Organik kökenli atık maddeler gübre olarak tekrardan toprağa kazandırılması ve çevrenin korunmasının sağlanacağı çalışma için adım atıldı.”

“Hem Düzce’mizi temiz tutacağız hem de atıklarımızdan çıkan gübre ile toprağımızı zenginleştireceğiz”

Açıklamada, Düzce İli Katı Atık Birliği (DİKAB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) arasındaki sözleşmeyi imzalayan Başkan Özlü’nün görüşlerine de yer verildi. Başkan Özlü, “Düzce’mizin kronik sorunlarını çözmemizin yanı sıra, yaptığımız projelerden en fazla istifade edecek şekilde yeni adımlar atıyoruz. Pırıl pırıl bir Düzce için çalışırken faaliyete geçirdiğimiz Düzce Entegre Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisi!nde yer alan Biyometanizasyon Bölümü’nde oluşan biyogaz miktarının arttırılması için ön işlem yöntemini ve optimum işletme şartlarını belirlendikten sonra anaerobik reaktörden çıkan atığın gübre olarak değerlendirilmesi konularında çalışma yapılması için TÜBİTAK ile anlaştık. 6 ay sürecek çalışma ile biyometanizasyon tesisinden çıkan atığın gübre veya toprak iyileştirici olarak kullanılabilmesi konusu ele alınacak. Hem Düzce’mizi temiz tutacağız hem de atıklarımızdan çıkan gübre ile toprağımızı zenginleştireceğiz.” ifadelerinde bulundu.

Çevreye zararlı maddelerinden arınan atıklar tarımsal alanlarda sıvı ya da gübre olarak kullanılabilecek.