Düzce, senelerdir süregelen kronik kava kirliliği problemiyle boğuşmaya devam ederken yaklaşık 1.5 yıldır yaşamı kabusa çeviren yeni tip koronavirüs salgını ile hava kirliliği arasındaki ilişki riski gözler önüne serdi. Belçika Yüksek Sağlık Konseyi’nin yayımladığı rapora göre, çevresel etki çalışmaları, iklim ve hava kirliliği parametrelerinin virüsün bulaşma oranıyla bağlantılı olduğunu gösterdi.

Bulgular, havadaki ince toz konsantrasyonundaki 1 mikrogramlık artışın bile hastanede yatan COVİD-19 hastalarında solunum cihazına bağlı kalma süresini uzattığına ve ölüm oranlarını da yüzde 8-11 artırabildiğine işaret etti.

Geçtiğimiz yıl kasım ayında zirve yapan hava kirliliği seviyesiyle mücadele için çalışma başlatılmış ve hazırlanan acil eylem planı ilgili kurumlar bazında uygulamaya koyulmuştu. Mücadele çalışmalarının kirlilik üzerindeki etkisinin önümüzdeki günlerde Düzce’de üç sabit noktada yapılmaya devam edilen ölçümlere yansıması bekleniyor.

Öte yandan kısıtlamasız hayatın sürdürülebilmesi için vaka ve vefat sayılarının arttığı şu günlerde salgınla mücadelede en önemli silah olan aşılamada en az iki doz aşılı oranının Düzce’de hızla arttırılması gerekiyor.

(Öncü Haber Merkezi / AA)