Özellikle kış aylarında kalitesiz kömür yakımı, fabrika bacalarından salınan gazlar ve egzoz gazları nedeniyle, Düzce’de nefes almak bile zorlaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin en kirli havasının ölçüldüğü Düzce’de, kirliliğe bağlı özellikle akciğer ve solunum yolları enfeksiyonlarında artış gözlemlenirken, bu durumu göz önünde bulunduran Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi ile Düzce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, olumlu adımlar atmıştı.

Düzce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kentte bulunan fabrikaların baca değerlerini sık sık ölçerken,  Düzce Belediyesi Zabıta ekipleri de kömür satışı yapan işyerlerine yönelik denetimlerine aralıksız devam ediyor.

Atılan tüm bu olumlu adımlara rağmen, özellikle kış aylarında Düzce’nin jeofiziki yapısından da dolayı kaynaklanan hava kirliliğinin önüne bir türlü geçilemiyor.

Hava kirliliği sadece Düzce’yi yönetenlerin değil, vatandaşlarında gündeminde. Düzce’nin işlek cadde ve sokaklarına çıkan Öncü Haber ekibi, vatandaşlara hava kirliliği ile ilgili mikrofon uzattı. Ortak görüşte buluşan Vatandaşlar ise  “Nefes alamıyoruz… Alınan tedbirler yetersiz” diye konuştu.  

Vatandaşların özellikle kış aylarında Düzce’nin kronikleşen en büyük sorunlarından birisi olarak gösterilen hava kirliliği ile ilgili görüşleri şu şekilde:

“Bazen nefes alamıyoruz…”

Nur Cengiz: Fabrikaların bacaları hiç denetlenmiyor.  Misal beycilerde benim bir evim var ve çok yakınında bir fabrika var. Acayip duman çıkıyor bacasından.  Sordum; öyle bir tedbir yok diyorlar. O bir tanesi, benim yakınımda olduğu için biliyorum. Buralarda bir sürü şeyler var. Denetim olduğunu hiç zannetmiyorum. Her şeyin önlemini almak zorundayız. Yani en başından fabrikalardan başlamamız gerekir. Araba egzozlardan çıkan gazlar ve hele ki kalitesiz kömürler, hava kirliğine yol açıyor. Bazen nefes alamıyoruz.

“Türkiye’nin en pis havası şu an Düzce’de”

Ayvaz Bakbak: Türkiye’nin en pis havası şuan Düzce’de. Kesinlikle nefes alamıyoruz.  Yani önlem almıyorlar, Özellikle köylerdeki insanlara kaçak kömür dağıtıyorlar. Bence bunun sebebi, kalitesiz ve kaçak kömür dağıtımı. millet doğalgaz kullansın kömür kullanmasın. Bunun için de devlet köylere dahil doğalgaz bağlasın, doğalgaz kullanımı teşvik edilsin.  

“Kirli hava zorluyor insanları, nefes almakta bile zorlanıyoruz”

Gülhan Akçaabat: Hava kirliliği ile ilgili Düzce’de önlem alınmıyor. Çünkü gerçekten hava kirliliği var, sabahları kalktığınız zaman Düzce’nin üzerine yoğun bir sis tabakası çöküyor. Kirli hava zorluyor insanları, nefes almakta bile zorlanıyoruz. Bu saatte bile si çöken bir havamız var.  Ama bunun nedeni; şehir merkezinde arka caddelerde eski binalara oturanların büyük bir çoğunluğu soba yakıyor. Sobadan kaynaklı büyük bir hava kirliliği var. İnsanlar kalitesiz kömür kullanıyor. Yükseğe doğru çıktığınızda, bu hava biraz açılıyor. Hava kirliliğini yetkililerin çözmesini istiyorum. Ama bunu da nasıl çözer yetkililer bilemiyorum. Bir kere bu soba olayını merkezden kaldıracaksın. Tabii köylerde soba kullanılıyor, ama bunlarda da kaliteli bir kömürün yakılmasıyla, bunlar engellenebilir diye düşünüyorum.

“Yetkililerin tedbir aldığı yok”

İsmail Yavuz: Yetkililerin tedbir aldığı yok. Fakat bizim burasının kaderi o. Düzce basık yer olduğu için, devamlı da sise, dumana maruz kalıyor. Tabii hava ağır, az bir Konuralp’e gidiyorsun, veya Beyköy’e gidiyorsun, güllük – gülistanlık. Ama bu merkez olsun, işte Efteni Gölü havzası olsun, devamlı sis ve dumana maruz kalıyor. Tabii arabalar, organizelerin çokluğu, doğa olayları, hepsi birleşince ne olacak? Ezelinden beri var bu kirlilik. Tıp talebeleri, tıpta okurken ‘bir mezun olsak da, gitsek’ diye dua edip duruyormuşlar. Aynı… Düzce’nin kaderi eskiden beri aynı… Bunlara devletin el atması lazım, bu arabalarla ilgili işte doğalgaz çok yerde yok. Çok yerde var, ama yarı yarıya doğalgaz yok. Yani çeşitli tedbirleri devlet alacak. Vatandaş bir şey alamaz bu konuda.