Uzun süre sonra ilk kez bir bayram tatilini normalleşme dönemi ile birlikte yaşayacağız. Sevdiklerimiz ile bir araya geleceğiz. Bu süreçte bir araya gelmeden önce muhakkak aşılarımızı yaptırmamız lazım. İlk dozunu yaptırmayan Düzceli hemşehrilerimiz var. Ben buradan onlara tekrar sesleniyorum. Lütfen, şu anda bütün sağlık tesislerimizde, otogarda, valiliğin önünde açmış olduğumuz aşı ofisinde aşılarımızı yapıyoruz.” Sözleriyle aşı olma çağrısını bir kez daha tekrarladı.

Dünyada ilk kez Aralık 2019’da ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün Türkiye’de ilk görüldüğü tarihin üzerinden 16 ay geçti. Bu süre içerisinde ülke genelinde yaklaşık 6 milyon insana bulaşan virüs, 50 bin kişiyi de hayattan kopardı. Düzce’de ise 40 bin kişiye COVİD-19 teşhisi konulurken 190 kişi de salgın kaynaklı olarak yaşamını yitirdi. Kısmi ve tam kapanma tedbirlerinin devreye sokulmasıyla kontrol altına alınan vaka ve vefat sayılarının ardından Türkiye uzun bir süre sonra kısıtlamasız bayram kutlamaya hazırlanıyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Dr. Koca’dan uyarı açıklamaları peş peşe gelirken Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzce’de salgın ve aşılamadaki son durumu Öncü Haber mikrofonuna anlattı.

EN BÜYÜK SİLAH OLAN AŞILAMA DÜZCE’DE YÜZDE 61

Düzce’de el birliğiyle mücadelenin sürdüğünü belirten Dr. Yılmaz, “Açıklanan on haritaya göre 100 binde 33 civarında vaka oranımız var. Tabii biz bunu uzun süreden beri Düzce halkımızla birlikte, Sivil Toplum Kuruluşları, kamu kuruluşları, herkes el birliği ile bu konu ile mücadelesine devam ediyor. Bu mücadelede destek veren herkese teşekkür ediyorum. Başta çalışma arkadaşlarım sağlık çalışanları olmak üzere. Gelinen bu süreçte de aşı diye bir silahımız var. Aşılama oranlarımız yüzde 61-62 seviyelerinde devam ediyor.” dedi.

AŞI OLMAYANLARA HAYAT KURTARAN DAVET

Önümüzdeki günlerde başlayacak olan Kurban Bayramı tatiline değinen Yılmaz, “Önümüzdeki süreçte Kurban Bayramı tatilimiz de var. Hepinizin malumu uzun süreden beridir birçok sosyal etkinlikten, yaşantımızdan kısıtlamalara gitmek durumunda kaldık. Uzun süre sonra ilk kez bir bayram tatilini normalleşme dönemi ile birlikte yaşayacağız. Sevdiklerimiz ile bir araya geleceğiz. Bu süreçte bir araya gelmeden önce muhakkak aşılarımızı yaptırmamız lazım. İlk dozunu yaptırmayan Düzceli hemşehrilerimiz var. Ben buradan onlara tekrar sesleniyorum. Lütfen, şu anda bütün sağlık tesislerimizde, otogarda, valiliğin önünde açmış olduğumuz aşı ofisinde aşılarımızı yapıyoruz.” Sözleriyle aşı olma çağrısını bir kez daha tekrarladı.

AŞILAMA ORANININ DÜŞÜK OLDUĞU İLLERDE VAKALAR ARTIYOR

Özellikle BioNTech aşısının kısa sürede etkili olduğunu kaydeden Yılmaz, “BioNTech aşısı özellikle kısa dönemde hızlı bir şekilde antikor seviyesini yükseltiyor, koruyuculukta sağlıyor bir hafta 10 gün içerisinde. Sevdiklerimizle daha iyi, daha güzel günler geçirmek için elimizdeki silahımızı mutlaka kullanmamız lazım. Aşı haritasından maviye dönmemiz lazım. Dönen illerimiz var. Biz de başarabiliriz, biz de yapabiliriz. Dün açıklanan vaka haritasında aşılama oranı düşük olan iller listesinde bu normalleşme ile birlikte yükselmeler var. O yüzden bizim hep birlikte dikkat etmemiz lazım.” diyerek vaka sayısının yüksek olduğu ilerde aşılamanın düşük olmasına dikkat çekti.

“GENÇ YAŞLARDA AŞILAMA ORANI DÜŞÜK”

Sağlık çalışanları ile 50 yaş üzeri vatandaşlarda başlayan hatırlatma dozu uygulamasına da ilginin yüksek olduğunu kaydeden Yılmaz, “3. doza ilgi çok yüksek. Şu anda aşı yaş grubumuz 16 yaşa indi. Gençlerde daha hafif seyrediyor diye düşünüldüğü için yaş grubu aşağıya indikçe aşılama oranları da düştü. Yaş grubu yüksek olanlarda aşılama oranlarımız şu ankinden çok çok yüksekti. İlk aşılarımız açıldığı zaman da vatandaşlarımız çok yoğun ilgisi oldu. Tabii şu anda nüfusun belli bir kısmını aşıladığımız için aşılama için beklediğimiz nüfus sayımız da göreceli olarak azalmış oldu ama yine de bizim oransal olarak yüzde 70’in üzerine çıkmamız lazım. Artık tekrar bu elde etmiş olduğumuz kazanımları kaybetmememiz lazım. Normalleşme sürecinde artık normal olarak yaşamamız lazım diye düşünüyoruz.” diyerek yaşamın normalleşmesi için de aşının önemine vurgu yaptı.

“AŞILAMA DÜŞÜK OLURSA VAKALAR ARTAR”

Vakaların yeniden yükselişe geçme eğilimi göstermesiyle ilgili de vatandaşları uyaran Yılmaz, “Aşılama oranımız düşük olursa eğer vakalar tabii ki ister istemez tedbirlere de uymazsak artış gösterme eğiliminde olabilir. Şu anda bizim ilimizde böyle bir sıkıntı yok ama olmayacak anlamını taşımıyor. O yüzden biz yine ziyaretlerimizde mümkün olduğu kadar sosyal mesafe, maske kuralarına dikkat etmemiz lazım ve muhakkak aşılarımızı olmamız lazım. Birbirimizi teşvik etmemiz lazım. Çeşitli spekülasyonlara itibar etmemek lazım.” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz, dünyanın pek çok ülkesinden yeniden kısıtlamalara başvurulmasına neden olan ve Türkiye’de ilk görüldüğü anda Düzce’nin en çok vaka görülen ikinci il olduğu delta varyantı ile ilgili de yüreklere su serpen açıklamalarda bulundu.

“DELTA VARYANTINDA SIKINTIMIZ KALMADI”

Düzce’de delta varyantı görülen 18 kişinin de iyileşerek taburcu olduğunu ve yeni vaka görülmediğini kaydeden Yılmaz, “Şu anda o kaygı gitti, şuanda öyle bir sıkıntımız yok ama burada önemli olan o zamanda ifade etmiştim varyant olabilir ama aşının varyanta karşı koruyuculuğu mevcuttur. Varyantın olmuş olması aşısı olan vatandaşlarımız için çok önem arz etmemiş olacak çünkü koruyuculuğun çok yüksek seviyede olduğu bilim kurulumuz tarafından olsun bakanlığımız tarafından açıklandı biliyorsunuz ki. Burada elimizdeki en önemli silahı az önce de belirttiğim gibi varyanta karşı kullanmamız lazım sonuçta virüslerin doğasında mutasyona uğramak var aşının koruyucu olmasında bizim için çok önemli bir avantaj bunu da tüm vatandaşlar olarak değerlendirmemiz lazım.” diye konuştu.

HABER: Mehmet GÜNESEN