Tütün ve tütün ürünlerinin zararlarını önlemek adına Düzce İl Tütün Kontrol Kurulu, Vali Yardımcısı M. Mustafa İmamoğlu başkanlığında bir araya gelerek gündemi değerlendirdi ve yapılacak faaliyetleri kararlaştırdı. Toplantıda denetimlerin sıklaştırılması da karara bağlandı.

Düzce Tütün Kontrol Kurulu  24 saat aralıksız olarak denetim ekipleri ve kolluk kuvvetleri tarafından öncelikle okul ve dershane gibi eğitim binaları etrafında öğrencilere tane ile veya paket olarak sigara satan büfe bakkal ve market gibi işletmelere denetimlerin sıklaştırılmasına karar verdi.

Ayrıca 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında kanun kapsamında ihlallerin tespitine yönelik “ Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi” hazırlandığı hatırlatıldı.  İhbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi ile rutin denetimlerin anlık olarak takibi ve raporlanmasının devam edilmesi kararlaştırıldı.

Dumansız Hava Sahası Denetim Sisteminde ayrıca, ihlallerin tespit edilmesi durumunda delil niteliği taşıyacak fotoğraf ve video kayıtlarının müdürlüğe iletilmesi, ihbar sonucunda verilen adresin kolaylıkla bulunmasını sağlayacak Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) ve harita sistemi de yer alacağı bildirildi. 

Ayrıca bahsi geçen Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi için bakanlık tarafından Düzce’ye gönderilen tablet bilgisayarlar ve sistem hakkında hizmetiçi eğitim verilecek ve 4207 Sayılı Kanun kapsamında denetlenmesi gereken iş yerleri sisteme bağlanacak.

Toplantıda karara bağlanan bir diğer konu ise, 2015-2016 Sağlık Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşların giriş ve çıkışlarında 10 metre dumansız hava alanı oluşturulmasıyla ilgili çalışmaların yapılması oldu.