Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi verilerine göre Düzce'nin hava kirliliği durumu kırmızı alarm vermeye başladı. Bununla birlikte açıklanan verilere göre Türkiye'de havası en kirli olan il Düzce oldu. Düzce'de temiz hava için 0 ila 50 arasında bulunması gereken endeks değeri 174'e kadar yükseldi.

Türkiye’nin en kirli havasının Düzce’de ölçülmesinin ardından harekete geçen Düzce Valiliği ve Düzce Belediye Başkanlığı, sorunun önüne geçilmesi için başlatılan çalışmalara devam ediyor. Bugün Düzce Vali Yardımcısı Yakup Tatoğlu Başkanlığında düzenlenen İl Mahalli Çevre Kurulu toplantısında, Düzce’de özellikle kış aylarında artan hava kirliliği masaya yatırıldı.

Toplantıda sunulan raporlarda Düzce’nin coğrafi bakımı da göz önünde tutularak, hava kirliliğine neden olan etkinlerin önlenmesi için alınacak bir dizi önlemler masaya yatırıldı. Bu doğrultuda, denetimlerin sıklaştırılmasına, yapılacak denetimlerde hava kirliliğine yol açtığı tespit edilen tesislerin faaliyetlerinin geçici süre ile durdurulması kararı alındı. 

Konu ile ilgili Düzce Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Son günlerde yaşadığımız hava kirliliğinin önlenmesi için hep birlikte bilinçli bir şekilde mücadele etmemiz ve mevzuatın verdiği yükümlülükleri birey olarak da yerine getirmemiz önem arz etmektedir. Buna göre, egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonlarının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından denetlenecek. D-100 Karayolu, Çevre Yolu, Akçakoca istikameti ve Bahçeşehir yolunda İl Çevre Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü koordinasyonunda egzoz gazı emisyon pulu denetimlerinin yapılması, yakıt olarak kaçak mazot biodizel ve madeni yağı kullanma ihtimali yüksek olan otobüs kamyon ve minibüslerin denetimine öncelik verilecek. İzin ve Lisans Yönetmeliğine tabi olan veya olmayan emisyon kirliliği riski taşıyan tesislerin yoğun bir şekilde denetlenmesi, Gözlem düzeyinde Emisyon kirliliği tahmin edilen tesislerden emisyon ölçümü yaptırılarak analiz sonuçlarına göre önlem alınacak. PM10 günlük değerlerinin aşıldığı, aşılma riski bulunduğu ve enverziyon riskinin olduğu zamanlarda hava kirliliği oluşturan tesislerin faaliyetlerinin belirli gün ve saatlerde kısıtlanmasına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Eylem Planı hazırlanmasına karar verilmiştir”

Sanayi tesislerinin doğalgaza geçmeleri için teşvik verilecek

 Yapılan açıklamada ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sanayi tesislerinin katı ve sıvı yakıttan doğalgaza geçmeleri konusunda da gerekli teşviklerin yapılmasına ve konutlarda ısınma amaçlı doğal gaz kullanımının yaygınlaşması için tüm Belediye Başkanlıkları tarafından gerekli önlemlerin alınmasına karar verildi.

HABER: Savaş ARI